Tomáš Stupavský Samospráva

Výsledky auditu v OLO a DPB nemožno utajovať, je to nezákonné, tvrdí skupina poslancov za Bratislavský klub

Magistrát hlavného mesta nechce ustúpiť! Po opätovných prosbách o zverejnenie výsledkov auditu, ktorý sa uskutočnil v mestských podnikoch - Dopravný podnik mesta Bratislavy (DPB) a Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), mesto odmietlo aj žiadosť Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK).

Ilustračný obrázok k článku Výsledky auditu v OLO a DPB nemožno utajovať, je to nezákonné, tvrdí skupina poslancov za Bratislavský klub
Zdroj: TASR

Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja vyzval magistrát, aby predložil výsledky kontroverzného auditu. Ten túto žiadosť podobne ako iné predtým „zmietol zo stola“.

Skupina mestských poslancov za Bratislavský klub považuje odmietnutie sprístupnenia výsledkov auditu za odporujúce zákonu o slobodnom prístupe k informáciám a porušenia práva verejnosti na informácie. Preto poslanci vyzvali vedenie mesta na čele s primátorom Ivom Nesrovnalom, aby informácie o výsledkoch bezodkladne zverejnili na webovej stránke mesta.

Audit, ktorý vykonávala spoločnosť Deloitte audit, s.r.o., mal preskúmať ekonomickú efektívnosť vybraných zmlúv, ktoré uzavreli spomínané dva podniky. Následne boli vybrané zistenia z auditu zverejnené prostredníctvom tlačovej správy a výsledky prerokovala finančná komisia mestského zastupiteľstva.

Kontrola údajne preukázala zlé hospodárenie v oboch firmách. Avšak zástupcovia mestských podnikov odmietajú akékoľvek pochybenia. Viac sa dočítate tu: Dopravný podnik vracia úder: Výsledky auditu dopadli dobre, primátor zavádza!

Súhlasiť musí Deloitte

Magistrát sa pri odmietnutí žiadosti IRBK odvolal na text správy o výsledkoch auditu, v ktorom sa uvádza: „Predkladaná Správa je určená výlučne pre použitie HM BA pre účely uvedené v zmluve. Správa ani žiadna jej časť nemôže byť bez predchádzajúceho súhlasu Deloitte použitá zo strany HM BA na iné účely, najmä v súvislosti s obchodným rozhodnutím tretej strany alebo na propagačné účely, alebo sprístupnená žiadnej tretej strane alebo ďalej použitá na referenciu alebo citáciu.“

Nesúhlas spoločnosti, ktorá audit vypracovala, so zverejnením jeho výsledkov nie je podľa poslancov za Bratislavský klub zákonným dôvodom pre obmedzenie prístupu k informáciám.

Vypracovanie auditu bolo financované z prostriedkov rozpočtu mesta a týka sa hospodárenia mestom vlastnených podnikov. Neexistuje žiadny legitímny dôvod výsledky auditu utajovať pred verejnosťou, tvrdia mestský poslanci.

S vyhlásením sa stotožňujú mestský poslanci za Bratislavský klub Ondrej Dostál, Katarína Šimončičová, Gábor Grendel, Ján Hrčka, Milan Vetrák, Dana Čahojová a Elena Pätoprstá.

Prečítajte si tiež: Primátor nariadil vykonať audit v mestských podnikoch, jeho výsledky však stále nikto nevidel

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM