Aktualizované Tomáš Stupavský Samospráva

Primátor nariadil vykonať audit v mestských podnikoch, jeho výsledky však stále nikto nevidel

Ihneď po nástupe do funkcie sa primátor Ivo Nesrovnal rozhodol, že začne „upratovať“ v mestských podnikoch. Preto v nich nariadil vykonať audit, ktorý mu mal ukázať výsledky hospodárenia. Avšak tie ešte nikto nepozná aj napriek tomu, že primátor ich sľúbil zverejniť na júnovom zastupiteľstve.

Ilustračný obrázok k článku Primátor nariadil vykonať audit v mestských podnikoch, jeho výsledky však stále nikto nevidel
Zdroj: TASR

Primátor Ivo Nesrovnal si ako jednu z priorít v rámci svojho úradovania stanovil, že sa detailnejšie pozrie na manažovanie, riadenie a hospodárenie v mestských podnikoch. Na „paškál“ si konkrétne zobral Dopravný podnik Bratislava (DPB) a Odvoz a likvidáciu odpadu (OLO). Vo všetkých troch spoločnostiach nariadil vykonať audit.

Kontrola aj napriek zisku

Napríklad pre DPB to bola tretia kontrola za veľmi krátke obdobie. Spoločnosť uvádza, že primátor inicioval kontrolu ešte v minulom roku ako poslanec. Správa hlavného mestského kontrolóra ktorá bola verejne prezentovaná na mestskom zastupiteľstve skonštatovala, že DPB šetrí, hospodárne nakladá s verejným majetkom a že vďaka opatreniam sa podarilo situácia v podniku stabilizovať. Dokonca v roku 2014 už podnik vykázal zisk vyše 660-tisíc eur.

Prečítajte si tiež: Primátor Nesrovnal navrhol kontrolu hospodárenia v Dopravnom podniku

Onedlho nasledovala ďalšia kontrola. „DPB si dal vykonať v rámci Výročnej správy ďalší nezávislý audit, ktorý preukázal, že v Dopravnom podniku je všetko v poriadku a nezistil žiadne pochybenia. Už ako primátor dal vykonať pán Nesrovnal začiatkom roka ďalší audit. Vedenie DPB sa mu nebránilo. Napokon, všetky zmluvy aj objednávky máme zverejnené na internete,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Kde sú výsledky?

Ako už bolo spomenuté primátor prisľúbil, že výsledky auditu zverejní v júni na mestskom zastupiteľstve, no nestalo sa tak. Namiesto toho prehlásil, že audit je už hotový, ale treba ho ešte dopracovať.

„O výsledku auditu bude primátor informovať najskôr mestských poslancov na zastupiteľstve v septembri,“ vyjadrila sa pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

DPB poukazuje aj na neštandardný postup audítorskej spoločnosti, pretože sa podnik nemal možnosť oboznámiť so spracovaním finálnej správy.

Prečítajte si tiež: Dopravný podnik Bratislava dosiahol vlani zisk vo výške takmer 661-tisíc eur. Potvrdil to vykonaný audit

„DPB sa zatiaľ k auditu vyjadrovať nemôže, nakoľko s výsledkami nebolo doteraz oboznámené ani predstavenstvo ani dozorná rada spoločnosti a taktiež ho nemohli pred vyhodnotením finálnej správy ani pripomienkovať. Nemáme však obavy, audity už boli a nič nezistili, máme informácie z mesta, že aj tento audit je v poriadku,“ doplnila Volfová.

Rovnaká situácia v OLO

Rovnaká situácia panuje aj v OLO. „Nariadenie auditu je záležitosť akcionára našej spoločnosti – teda magistrátu. Môžeme potvrdiť, že audit v našej spoločnosti prebehol a poskytli sme súčinnosť pri jeho výkone. Výsledky auditu zatiaľ nepoznáme," informovala Bratislava24.sk riaditeľka úseku obchodného marketingu OLO Anna Vargová.

Bratislavský primátor sa rozhodol vykonať audity pre podozrenie, že mestské podniky majú vysoké výdavky a stále pýtajú väčšie množstvo peňazí. No ku príkladu, tento rok dotáciu pre DPB Nesrovnal znížil o 3,5 milióna eur. Uvidíme, čo nakoniec odhalia výsledky auditu a aký postup bude nasledovať.

Prečítajte si tiež: Primátor Ivo Nesrovnal: Na štrajk v Dopravnom podniku Bratislava nevidím žiadny dôvod

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM