Správy Samospráva

Výpalnícke metódy 90. rokov: Starostovi Marianky podpálili auto aj stajňu

Vyhrážkam a zastrašovaniu už dlhšiu dobu čelí starosta Dušan Statelov aj jeho rodina.

Ilustračný obrázok k článku Výpalnícke metódy 90. rokov: Starostovi Marianky podpálili auto aj stajňu
Zdroj: marianka.sk

Starosta Marianky v okrese Malacky Dušan Statelov sa rozhodol odstúpiť z funkcie. Rozhodnutie prišlo po opätovnom vandalskom útoku na jeho majetok, v noci zo soboty (30. 1.) na nedeľu (31. 1.) mu neznámy páchateľ podpálil konskú stajňu.

Zapálili mu maštaľ aj auto

„Polícia skonštatovala, že išlo o úmysel, hrozilo tiež zapálenie susedného domu,“ priblížil na sociálnej sieti Statelov, pripomínajúci, že pred dvomi rokmi mu niekto úmyselne podpálil auto. Polícia doteraz páchateľa nevypátrala. Statelov vtedy naznačil, že požiar môže súvisieť s jeho postojom k developerským záujmom v obci a odmietaním neregulovanej výstavby.

„Už vtedy som zvažoval odstúpenie, zotrvanie som podmieňoval vyšetrením prípadu a odhalením toho či tých, ktorí za tým stáli,“ priznal. Ďalší útok, ktorému bol vystavený, ho však podľa vlastných slov utvrdzuje v tom, že ide o psychický nátlak a koordinované úsilie snažiace sa o jeho rezignáciu.

Útoky a zastrašovanie

Statelov, ktorý zvíťazil v komunálnych voľbách v novembri 2018, v tejto súvislosti pripomína neadekvátne a neodôvodnené útoky na sociálnych sieťach i ďalšie formy vyhrážok a zastrašovania, ktorým musí čeliť on a jeho rodina. Priznal i nezhody s niektorými poslancami, ktorí podľa neho neobhajujú verejný záujem a záujem obce.

„V tejto situácii nevidím dôvod, aby som pokračoval vo funkcii,“ uviedol vo zverejnenom videu. V najbližších dňoch chce odovzdať agendu svojmu zástupcovi a oznámiť ďalší postup.

Násilie nemožno ospravedlniť

Situácia v Marianke znepokojuje aj Združenie miest a obcí Slovenska. Žiada preto vyšetrovateľov aby rýchlosťou konania a precíznosťou vyšetrovania identifikovali vinníkov.

Podľa Združenia miest a obcí Slovenska za ostatné obdobie nielen situácia v obci Marianka, ale aj prípady kriminalizácie iných starostov či primátorov, ktoré sa následne ukázali ako neopodstatnené, podrývajú prirodzenú dôveryhodnosť voči celému systému miestnej územnej samosprávy.

Mestá a obce nesmú byť v rukách tých, ktorí sa podvolia nátlaku, ale tí, ktorí sa rozhodnú pre nátlak na volených predstaviteľov miest a obcí by mali byť exemplárne potrestaní.

Združenie miest a obcí Slovenska preto bude prostredníctvom svojich zástupcov aj na úrovni Európskeho výboru regiónov a ďalších európskych inštitúcií diskutovať o tom, ako predchádzať vzniku takýmto podobným situáciám.

Čestní ľudia odídu

Ak budú metódy 90. rokov v samospráve pokračovať a páchatelia nebudú exemplárne potrestaní, čestní ľudia stratia záujem o verejnú funkciu. Upozorňuje na to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba, ktorý starostovi Marianky zároveň vyjadruje podporu.

„Veľká politika sa postupne čistí, ale metódy 90. rokov v samospráve stále fungujú. Ak to bude pokračovať a páchatelia nebudú exemplárne potrestaní, čestní ľudia stratia záujem o verejnú službu a naše mestá a obce budú riadiť gangstri,“ píše na sociálnej sieti Droba.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM