Kultúra

Vynovený priestor v centre: UMELKE pribudne moderný pavilón aj hudobné pódium v záhrade

Zámerom autorov projektu je vytvoriť z Umelky centrum umenia, inteligencie a komunity, ktorá bude opäť spájať generácie.

Ilustračný obrázok k článku Vynovený priestor v centre: UMELKE pribudne moderný pavilón aj hudobné pódium v záhrade
4
Galéria

Slovenská výtvarná únia (SVÚ) predstavila projekt Umelka – moderné centrum umenia a komunity. Projekt obnovy národnej kultúrnej pamiatky je zameraný na rozvoj tzv. Umeleckej besedy slovenskej, najstaršej funkcionalistickej budovy na našom území, ktorú mnohí považujú za jedno z najkrajších výstavných priestorov na Slovensku. Realizácia je naplánovaná do roku 2024 a má priniesť nový pavilón i nové pódium, naplánované sú aj technické vylepšia pôvodných priestorov budovy a bezbariérový prístup.

Ikonická pamiatka

„Slovenskej výtvarnej únii sa podarilo presvedčiť hodnotiteľov aj výberovú komisiu, ktorí v Umelke vidia slovenskú ikonickú pamiatku z medzivojnového obdobia, nielen podstatou a priestorovým riešením, ale aj nehmotným obsahom. Oceňujú, že budova bola postavená so špeciálnym účelom a že si túto funkciu aj zachovala,“ uviedla na online tlačovej konferencii Jana Dacková, vedúca oddelenia správy programov grantov EHP a Nórska z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Ku grantovému projektu poznamenala, že by mohol dať Umelke „nový dych“.

Opäť spojí generácie

Zámerom autorov projektu je vytvoriť z Umelky centrum umenia, inteligencie a komunity, ktorá bude opäť spájať generácie.

„Projekt sme nepripravili preto, lebo sme získali grant, robíme to preto, lebo sme to robili vždy, s podporou alebo bez podpory. Vážime si, že grant nám dáva šancu posunúť sa dopredu rýchlejšie, urobiť viac,“ podčiarkol Pavol Kráľ, predseda SVÚ, ktorá je prijímateľom grantu. Upozornil, že SVÚ nie je napriek svojim širokým aktivitám štátnou organizáciou, ale nezávislé občianske združenie.

Nový pavilón

Grantový projekt prinesie Umelke nové prvky – novovybudovaný multifunkčný pavilón, ktorý bude vychádzať svojou formou a jednoduchosťou z pôvodnej koncepcie starej architektúry Umelky, a tiež nové hudobné pódium v záhradnej časti galérie. Nový pavilón má byť plne bezbariérový a hlavná Galéria dostane schodolez, čo sprístupní priestory celej verejnosti.

„Môžeme zlepšiť technické a technologické vybavenie. Pre výstavy, umelcov, podujatia budeme robiť kvalitnejšie osvetlenie, zatemnenie priestorov pre projekcie a videoinštalácie, zlepšenie akustiky v Kamennej sále,“ dodal Kráľ s tým, že súčasťou noviniek zafinancovaných grantom budú tiež vstavané projektory a diaľkovo-ovládané projekčné plátna a rovnako technické vylepšenia vstupnej haly.

Projekt je podporený z grantov z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a štátnym rozpočtom SR.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM