Správy Samospráva

"Vyholená" ryha v lesoparku: STĹPY SMRTI idú pod zem kvôli vtákom

V pásme pod elektrovodom prebieha čistenie od náletových drevín a na lúkach sa chystá výkop drážky na uloženie elektrických káblov pod zem.

Ilustračný obrázok k článku "Vyholená" ryha v lesoparku: STĹPY SMRTI idú pod zem kvôli vtákom
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Na území bratislavského lesoparku pokračuje spoločnosť Západoslovenská distribučná v prekládke elektrického vedenia pod zem. Aktuálne sa práce realizujú na Partizánskej lúke a jej okolí.

Stĺpy smrti

Podľa Mestských lesov v Bratislave ide síce o prekládku menšieho z dvoch súbežných elektrovodov, avšak nebezpečnejšieho pre vtáky. Mestská organizácia tento krok oceňuje, ide totiž o najúčinnejšie riešenie pre zabránenie nešťastí.

„Ornitológovia hovoria tomuto 22 kV vedeniu ´stĺpy smrti´ a nie náhodou. Ročne na nich na Slovensku zahynie niekoľko tisíc vtákov, najmä dravcov a sov. Rizikom však nie sú len úrazy elektrickým prúdom, ale tiež nárazy do drôtov,“ približuje mestská organizácia.

V mestských lesoch boli týmto vedením najviac ohrozené myšiaky hôrne, jastraby lesné, krkavce čierne a sovy obyčajné.

Návštevníci Partizánskej lúky by nemali byť výraznejšie obmedzovaní, cesty aj asfaltové chodníky budú zachované a priechodné. V pásme pod elektrovodom prebieha čistenie od náletových drevín a na lúkach vykopú drážky na uloženie elektrických káblov pod zem. „Rušivá pre návštevníkov môže byť ťažká technika a autá pohybujúce sa v rekreačnom areáli, preto prosíme najbližšie dva týždne o strpenie,“ odkazuje mestská organizácia.

Práce budú následne pokračovať v smere Ostružinový chodník a Lamač.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM