Správy Samospráva

Vydrica bude zelenou oázou: Investor použije eko riešenia a zachová aj jej historickú hodnotu

Mesto Bratislava podpísalo dôležité memorandum s investorom v území Vydrice.

Ilustračný obrázok k článku Vydrica bude zelenou oázou: Investor použije eko riešenia a zachová aj jej historickú hodnotu
8
Galéria
Zdroj: Vydrica Development

Dôležité územie Bratislavy – Vydrica – si vyžaduje zodpovedný prístup, keďže je súčasťou pamiatkovej rezervácie. Zabezpečiť ho má nová zmluva s investorom.

„Bratislava podpísala memorandum s investorom v území Vydrice, ktorému mestské zastupiteľstvo schválilo predaj menšieho pozemku v tomto území za mimoriadne výhodných podmienok pre mesto,“ píše samospráva na svojom facebooku.

Hodnoty

Mesto ďalej dodáva, že vďaka memorandu budú v tomto priestore, ktorý je súčasťou pamiatkovej rezervácie, zapracované dôležité prvky.

„Stavebná činnosť by mala predovšetkým rešpektovať hodnoty formujúce obraz Bratislavy, teda historické dominanty – Bratislavský hrad s podhradím a vedutu historického mesta, ako aj charakteristické prvky historickej panorámy mesta. Mesto trvalo na prenesení ekologických konceptov, verejnej dostupnosti exteriérových priestorov a dodatočných investíciách na rekonštrukciu Vodnej veže, do projektu investora,“ tvrdí samospráva.

V memorande obe strany vyzdvihujú snahu o čo najcitlivejšie a kvalitnejšie disponovanie historicky cenným priestorom Vydrice v porovnaní s obdobnými projektami. Významná lokalita projektu nadväzuje na užšie centrum mesta. V malej časti je umiestnený na pozemku hlavného mesta.

Ekológia

Na príprave memoranda a vylepšení projektu sa podieľali poslanci z Komisie územného a strategického plánovania, životného prostredia a výstavby a Komisie pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva Hlavného mesta Matej Vagač, Martin Vlačiky, Jakub Mrva, Igor Polakovič, Michal Brat.

„Do projektu sme zapracovali viacero zelených opatrení, čo pomôže nielen klíme tohto územia, ale zvýši aj atraktivitu pre budúcich obyvateľov a návštevníkov lokality, ako aj ochranu a obnovenie pamiatkovo cenných artefaktov v pamiatkovej rezervácii,” povedal poslanec Matej Vagač.

Hlavným cieľom je zlepšenie podmienok pre vysadené stromy, zelené strechy a prvky zelene na fasádach a opornom múre hradného brala v podobe popínavej zelene na múry a múriky.

„V memorande sú tiež zahrnuté opatrenia pre podporu a rozvoj diverzity, na ochranu biotopov chránených živočíchov, ktoré osídľujú hradný kopec, vodozádržné opatrenia či opatrenia pre mikroklimatický a tepelný komfort verejných priestorov, ktoré prispejú k zlepšeniu klímy v lokalite a jej atraktivity,” dopĺňa poslanec Jakub Mrva.

Historická stopa Kempelena

V lokalite sa nachádzajú historické fragmenty Kempelenovho vodovodu, ktoré budú podľa dohody v memorande zvýraznené, trasa vodovodu bude označená špeciálnymi prvkami a tiež bude vytvorený herno-edukačný Kempelenov park, kde sa záujemcovia dozvedia o jeho vynálezoch. „Do centra Bratislavy sa konečne symbolicky vracia jeden z našich najvýznamnejších rodákov, ktorý si svojimi vynálezmi vyslúžil prezývku bratislavský Leonardo da Vinci,“ dodáva k prezentácii Kempelenovej pamiatky poslanec Michal Brat.

Vodná veža

Investor sa v memorande zaviazal vynaložiť 1 500 000 eur bez DPH na revitalizáciu areálu Vodnej veže, vytvorenie verejného priestoru, nového kultúrneho spoločenského objektu. Mestu bude umožnené podieľať sa na dramaturgii výstav či kultúrnych podujatí.

Predaj pozemku bol v roku 2018 predložený na rokovanie mestského zastupiteľstva za kúpnu cenu vo výške 375 055,88 eur a nebol schválený. Súčasťou predaja v roku 2018 bol i objekt bytového domu na Zámockých schodoch a pozemok, ktorý je ním zastavaný, od ich predaja Hlavné mesto v roku 2019 ustúpilo. V súčasnosti ide o cenu za predaj tohto pozemku 2,66 násobne vyššiu – to je jeden milión päťsto eur, pričom v tejto sume nie je bytový dom s daným pozemkom.

Zachovávame historickú hodnotu Vydrice Bratislava dnes podpísala memorandum s investorom v území Vydrice, ktorému...

Posted by Bratislava - hlavné mesto SR on Thursday, October 22, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM