KAW Rôzne Správy

Vydrica odhaľuje skrytú minulosť podhradia. Čo bude so vzácnymi nálezmi?

K zaujímavým a cenným pamiatkam patria ľadové jamy, prachárne Vodnej veže, skalné jamy aj zvyšky stredovekých oporných múrov.

Ilustračný obrázok k článku Vydrica odhaľuje skrytú minulosť podhradia. Čo bude so vzácnymi nálezmi?
9
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Projekt Vydrica pod Bratislavským hradom by mal už čoskoro zmeniť mapu nášho mesta a prepojiť centrum s novou štvrťou. Domy vyrastú na mieste, kde kedysi stálo Podhradie, dobre známe znalcom histórie či starým Bratislavčanom.

Pod dohľadom archeológov

Na mieste s dávnou históriou sa počas prác postupne odkrývajú nálezy, ktoré má pod drobnohľadom stále prítomný archeologický dozor. Ten sa riadi záväznými stanoviskami Krajského pamiatkového úradu.

V lokalite Vydrice sa ešte pred začatím stavebných prác, v rokoch 2007 až 2008, uskutočnil najrozsiahlejší archeologický výskum Podhradia, ktorý preskúmal približne 80 % tohto územia. Všetky nálezy boli podrobne zdokumentované a bolo s nimi naložené tak, ako to určuje legistatíva. Informoval Bratislava24 riaditeľ developmentu spoločnosti Lucron Group a.s. Juraj Juritka.

Ak sa na stavbe natrafí na historicky zaujímavé objekty, archeologický dozor preruší práce. Následne ich podrobí archeologickému doprieskumu, po ktorom nasleduje Komisionálna obhliadka. Tá vypracuje zápis, ktorý určuje ďalší postup.

Developer projektu Vydrica Development chce v čo najväčšej možnej miere pracovať s historickou stopou, nálezy zachovať a zmysluplne ich zakomponovať do novej štvrte. Práve preto úzko spolupracuje aj so zástupcami mesta Bratislava, pamiatkovým úradom a viacerými špecialistami z danej oblasti.

Odkryté svedectvo dejín

Historickým nálezom sú napríklad zvyšky ľadových jám. Boli to "chladničky“ na skladovanie potravín, uchovával sa v nich ľad z krýh z Dunaja. Do jednej z nich budú môcť návštevníci v budúcnosti nahliadnuť, druhá bude pravdepodobne aj sprístupnená. Momentálne hľadá developer Vydrice spôsob, ako tento objekt zatraktívniť tak, aby návštevníci videli, ako v minulosti fungoval.

„Návrh riešenia konzultujeme s odborníkmi a záverečné rozhodnutie je vždy na Krajskom pamiatkovom úrade. To isté platí aj o pozostatkoch základových pilierov a vynášacích oblúkov, dnes už neexistujúcej budovy tzv. arzenálu, teda vojenského skladu. Tieto základy stavby boli vždy pod zemou, nikdy ich nebolo vidno, nenadväzovali na ne žiadne pivnice, ale aj napriek tomu sa nad rámec našich povinností venujeme aj tejto historickej stope,“ vysvetľuje Juritka.

Nálezy ako súčasť projektu

K zaujímavým a cenným pamiatkam tiež patria prachárne Vodnej veže, skalné jamy a zvyšky stredovekých oporných múrov. Všetkým nálezom sa pri stavbe Vydrice venuje náležitá pozornosť.

„Na území Vydrice sa zachovali atraktívne historické artefakty, ktoré sme zakomponovali do projektu a veríme, že budú lákadlom pre Bratislavčanov, ale aj iných návštevníkov mesta. Zaujímavosťou je aj pozostatok Kempelenovho vodovodu, ktorého fragment budeme interpretovať v parku s pracovným názvom Kempelenov park, a to tiež interaktívnou formou, ktorá priblíži spôsob, akým sa čerpala voda na hradný kopec,“ doplnil Juritka.

Samostatnou kapitolou je jediná národná kultúrna pamiatka na území – Vodná veža, najstaršia dodnes stojaca stavba v Bratislave. „Rokujeme s relevantnými inštitúciami o budúcnosti tejto historickej pamiatky, ktorá dlhodobo nevyužíva svoj potenciál, je však vo vlastníctve mesta a my budeme rešpektovať rozhodnutie magistrátu, ako ďalej s touto pamiatkou nakladať,“ vysvetlil Juraj Juritka.

O zvyšky oporného múru za niekdajším Arzenálom tiež Bratislavčania nemusia mať strach. Developer sľubuje, že sa v území zachovajú. Kameň po kameni vyrastú na inom mieste v podobe oporného múru. Skalné priestory, ktoré slúžili ako pivnice, budú tiež zostanú na svojom mieste a využijú sa ako atraktívne priestory, napríklad kaviarne.

„Bohatá história Vydrice je jej neoddeliteľnou súčasťou a urobíme všetko pre to, aby ju návštevníci ucítili hneď, ako vkročia do tohto rokmi zanedbaného územia,“ uzatvára riaditeľ developmentu spoločnosti Lucron Group a.s. Juraj Juritka.

Zdroj: Lucron Development
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM