Adriana Banásová Správy

Vybudovanie ľadovej plochy v Pezinku narazilo na problém. Aký osud čaká plánovaný zimný štadión?

Zimný štadión do okresného mesta, akým je Pezinok patrí a zaslúžia si ho aj obyvatelia mesta. Tvrdia to členovia mestského poslaneckého klubu OZ Srdce Pezinka. Stotožniť sa ale nevedia s procesom, ktorý jeho vybudovanie sprevádza.

Ilustračný obrázok k článku Vybudovanie ľadovej plochy v Pezinku narazilo na problém. Aký osud čaká plánovaný zimný štadión?

Reagujú tak na kritiku primátora Pezinka Olivera Solgu na adresu poslancov, ktorí na utorňajšom (1.12.) mimoriadnom zastupiteľstve nevyhoveli žiadosti investora, spoločnosti Aréna Pezinok a neodsúhlasili predĺženie lehoty vybudovania ľadovej plochy do 31. marca 2017.

Nedôveryhodný postup investora

„Každý z nás, čo sme nepodporili predĺženie doby vybudovania ľadovej plochy, má eminentný záujem, aby v Pezinku vyrástol zimný štadión,“ povedal Roman Šmahovský z klubu Srdce Pezinka. Ako tvrdí, ohradzujú sa však voči vyjadreniam primátora k téme výstavby zimného štadióna.

Nedôveryhodný postup investora totiž podľa nich primátor zakrýva politicky „ošúchanými“ heslami.

„Bagatelizuje naše argumenty a zastiera ich populistickými vyhláseniami o miestnom referende. Namiesto ochrany záujmov mesta a jeho občanov sa stavia do pozície advokáta investora a napriek nášmu jasnému stanovisku chce i naďalej s ním rokovať,“ tvrdia členovia klubu Srdce Pezinka.

Taktiež ich napríklad zaujíma, prečo investor zásadným spôsobom zmenil projekt oproti pôvodnému, s ktorým uspel pri hlasovaní v mestskom zastupiteľstve.

Primátor Oliver Solga tento týždeň uviedol, že urobí všetko pre to, aby zimný štadión, ktorý sa má postaviť v lokalite Rozálka v Pezinku, stál, dokonca uvažuje vyhlásiť preto miestne referendum. Primátor takto reagoval na rozhodnutie zastupiteľstva nepredĺžiť termín vybudovania ľadovej plochy do 31. marca 2017.

O zmenu termínu opätovne požiadala spoločnosť Aréna Pezinok, ktorá má v Pezinku zimný štadión postaviť podľa doterajšej dohody s mestom do konca tohto roka. „Je to pre mňa nepredstaviteľná situácia. Boli sme presvedčení, že všetci poslanci pochopia dôležitosť hlasovania a že to robíme pre občanov,“ povedal Solga s tým, že ak zimný štadión napokon v Pezinku stáť nebude, občania sa môžu ísť poďakovať najmä poslancom za Srdce Pezinka.

Nereálny termín výstavby?

Na to, aby v utorok návrh prešiel, bola potrebná trojpätinová väčšina hlasov všetkých poslancov, teda minimálne 15 z 25 hlasov. Za bolo ale len 14 poslancov. Poslanecký Klub Srdce Pezinka podľa primátora vôbec nehlasoval, hoci jeho členovia boli prítomní na rokovaní.

Hoci 28. mája investorovi nadobudlo právoplatnosť stavebné rozhodnutie, už začiatkom augusta požiadal samosprávu o predĺženie termínu ukončenia výstavby ľadovej plochy do 30. novembra 2016. Na októbrovom mimoriadnom zasadnutí však toto predĺženie mestskí poslanci tiež neschválili.

Pezinok sa pritom so spoločnosťou Aréna Pezinok dohodol, že lehota na vybudovanie zimného štadióna je rok odo dňa nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia, najneskôr však do konca decembra 2015.

Investor potrebu posunutia termínu ukončenia výstavby ľadovej plochy zdôvodňuje tým, že stavebné povolenie z 29. apríla na stavbu nadobudlo právoplatnosť 28. mája, pričom čas výstavby, vrátane skúšobnej prevádzky, predstavuje 10 mesiacov.

„Čím sa stal termín ukončenia výstavby nereálnym,“ píše sa v dôvodovej správe. Problémy mali investorovi nastať aj so zhotoviteľom technológie chladenia, čo vyvolalo nutnosť zmeny financovania diela. Spoločnosť Aréna Pezinok podľa vedenia mesta v súlade so zmluvou deklarovala, že dohodnutý termín z objektívnych príčin nemôže stihnúť.

Primátor tvrdí, že zástupcovia spoločnosti odpovedali poslancom na všetky nejasnosti. Ako podotkol, mesto si u investora neobjednalo vybudovanie zimného štadióna a ani ho nefinancuje, iba spoločnosti prenajalo pozemky na 40 rokov. Investor už v októbri v reakcii na kritiku, že v projekte nastali zásadné zmeny uviedol, že spôsob využitia sa nemení.

Prečítajte si tiež: Na mieste PKO možno vyrastie planetárium a druhý River Park

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM