Samospráva

Výber prevádzkovateľa osvetlenia je podľa starostov netransparentný. Mesto sa bráni

Starostovia bratislavských mestských častí upozorňujú na nepriaznivý stav verejného osvetlenia v Bratislave a primátora žiadajú, aby problém riešil.

Ilustračný obrázok k článku Výber prevádzkovateľa osvetlenia je podľa starostov netransparentný. Mesto sa bráni
2
Galéria

Starostovia všetkých bratislavských mestských častí upozorňujú na nepriaznivý stav verejného osvetlenia v Bratislave a na doterajší, podľa nich, netransparentný postup pri výbere nového prevádzkovateľa osvetlenia.

Primátora Bratislavy Iva Nesrovnala žiadajú, aby riešil problémy s osvetlením, zriadil odbornú komisiu pre prípravu verejného obstarávania a zvolal mimoriadne mestské zastupiteľstvo k novému prevádzkovému modelu verejného osvetlenia.

Osvetlenie v Bratislave

Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa a predseda Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta dnes upozornil na stav osvetlenia v Bratislave. „Tretina svetelných bodov je v havarijnej prevádzke. Hrdzavé stĺpy ohrozujú bezpečnosť občanov, mesto sa dlhodobo nedostatočne stará o údržbu. Pílenie a odstraňovanie stĺpov verejného osvetlenia prebieha bez následnej náhrady,“ skonštatoval. Mesto je podľa jeho slov nečinné pri preberaní osvetlenia do svojej správy a výsledkom sú neosvetlené úseky ulíc, ohrozená bezpečnosť obyvateľov či štvrte, v ktorých si občania financujú osvetlenie sami.

Krúpa tvrdí, že proces výberu nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia je netransparentný. Počas viac ako dvoch rokov podľa neho magistrát nedokázal rozbehnúť proces obstarávania a nezvládnutou prípravou súťaže prehĺbil problémy mesta s osvetlením. Starostovia upozorňujú, že mesto pripravuje tender bez odbornej diskusie so starostami i mestskými poslancami. „Ide pritom o najväčší tender mesta za posledné desaťročia, ktorého ročná hodnota sa predpokladá medzi siedmimi až desiatimi miliónmi,“ podotkol Krúpa.

Starosta Petržalky a mestský poslanec Vladimír Bajan upozornil, že celá príprava musí prebehnúť riadnym dialógom. „Sme rovnako priamo volení a nevieme o tejto veci nič,“ skonštatoval s tým, že budú pozorne sledovať vyhlásenú súťaž a konzultovať ju s Úradom pre verejné obstarávanie. Podľa Bajana by to mohlo zaujímať aj Najvyšší kontrolný úrad.

Netransparentnosť

Starostka Karlovej Vsi a mestská poslankyňa Dana Čahojová uviedla, že hlavné mesto sa v súčasnosti pripravuje na dve dôležité verejné obstarávania. Jedno sa týka osvetlenia a druhé parkovacej politiky. „Obidve majú niečo spoločné. Podľa nášho názoru sa pripravujú spôsobom, ktorý v nás vyvoláva podozrenia z netransparen­tnosti. Mnohé rámcové údaje, ktoré by sme potrebovali vedieť, sú pre nás neznáme,“ vysvetlila.

Starostovia poukazujú aj na audit verejného osvetlenia. Hlavné mesto ho zadalo spracovať spoločnosti Deloitte Audit na základe rámcovej zmluvy. „Neboli sme oslovení pri príprave auditu, ani pri spracovaní podmienok súťaže. Nepoznáme predmet, rozsah, obsah a ani cenu obstarávania,“ priblížil Krúpa. Starostovia vnímajú tento audit ako netransparentný. Vedenie mesta žiadajú zverejniť analýzu osvetlenia a zostaviť odbornú komisiu pre výberové konanie i vyhodnotenie tendra, kde by mali zastúpenie aj mestské časti. Taktiež chcú, aby mesto pozastavilo verejné obstarávanie na prevádzkovateľa verejného osvetlenia do prerokovania vecného obsahu touto komisiou a žiadajú zvolať mimoriadne mestské zastupiteľstvo.

Verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia chce hlavné mesto vyhlásiť do konca tohto mesiaca. Magistrát deklaruje, že zvolil transparentný spôsob verejného obstarávania.

Hlavné mesto postupuje v procese výberu nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave transparentne a podľa zákona. Na margo dnešnej kritiky starostov bratislavských mestských častí to uviedol magistrát hlavného mesta.

Mesto sa bráni

Proces verejného obstarávania sa podľa hovorkyne Bratislavy Zuzany Onufer riadi prísne odborným hľadiskom a zabezpečujú ho príslušné útvary hlavného mesta. „Sprístupnením detailov pripravovaných zákaziek pred okamihom ich oficiálneho zverejnenia vo vestníku verejného obstarávania by verejný obstarávateľ porušil povinnosť verejného obstarávateľa dodržiavať princíp nediskriminácie a transparentnosti,“ vysvetlila Onufer. Porušenie základných povinností verejného obstarávateľa by podľa jej slov mohlo viesť k zmareniu samotného procesu verejného obstarávania.

Snahy o zasahovanie do procesov súťaže mimo zákonný rámec kompetencií mestského zastupiteľstva a bez príslušného oprávnenia môžu podľa magistrátu vyvolávať dôvodné pochybnosti ohľadne ich motivácie. „Nikto nemôže tvrdiť, že mesto niečo utajuje. Hlavné mesto informovalo médiá o priebehu a príprave verejného obstarávania v medziach zákona. Poslanci mestského zastupiteľstva dostali možnosť byť informovaní o detailoch verejného obstarávania verejného osvetlenia pri podpísaní dohody o mlčanlivosti, zatiaľ túto možnosť nevyužili,“ skonštatovala Onufer.

Politicky motivovaná aktivita

Hlavné mesto tvrdí, že je pripravené kedykoľvek informačné stretnutie pre mestských poslancov zopakovať. Poslanci mali podľa magistrátu zároveň možnosť nahliadnuť aj do auditu. Mesto deklaruje, že bude zverejnený po vyhlásení verejného obstarávania. „Šiesti mestskí poslanci budú navyše členmi komisie na vyhodnotenie ponúk súťaže,“ povedala hovorkyňa. Ako podotkla, z radov bratislavských starostov nikto mesto neoslovil s tým, že by sa chceli dozvedieť o detailoch tendra na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia.

Tlačovú konferenciu Regionálneho združenia bratislavských mestských častí vníma magistrát ako politicky motivovanú. „Táto iniciatíva ani zďaleka nezahŕňa všetkých starostov. Primátorovi viacerí starostovia telefonovali a dištancovali sa od tejto aktivity,“ skonštatovala Onufer.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM