KAW Správy Samospráva

Vtáčia chrípka medzi labuťami: Aká je aktuálna situácia na Draždiaku?

Hlavnými klinickými príznakmi vtáčej chrípky sú strata plachosti, znížená aktivita a príjem krmiva.

Ilustračný obrázok k článku Vtáčia chrípka medzi labuťami: Aká je aktuálna situácia na Draždiaku?
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Vtáčia chrípka šarapatila v Petržalke od polovice januára. Mestská časť odvtedy pravidelne pripomínala obyvateľom, aby sa nepribližovali k voľne žijúcim vtákom. Rovnako si mali dať pozor aj psičkári, aby ich miláčikovia neprišli do kontaktu s uhynutým vtáctvom, prípadne nepili vodu z kontaminovaného jazera. Chovatelia hydiny zas boli povinní oznámiť na RVPS Bratislava príznaky vtáčej chrípky.

Vtáčia chrípka zdolaná

Zdá sa však, že nateraz je vtáčia chrípka zažehnaná. Už dlhšie sa totiž neobjavil nijaký uhynutý vták. Potvrdila to aj Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Bratislava–mesto.

„Vzhľadom na to, že nariadené opatrenia boli realizované a v období od 08.02.2021 nebol v pôsobnosti RVPS Bratislava–mesto zaznamenaný žiadny nový prípad vtáčej chrípky, RVPS Bratislava–mesto ruší opatrenia nariadené pod č. k. 270/108/2021 dňa 18.01.2021,“ píše sa v oficiálnej správe.

Informácia je adresovaná aj všetkým chovateľom hydiny a iného vtáctva chovaného v zajatí v Petržalke.

Príznaky vtáčej chrípky

Vtáčia chrípka je infekčné ochorenie vyskytujúce sa hlavne u kury domácej, moriek, kačiek, husí, perličiek, prepelíc, holubov, bažantov, jarabíc, labutí, kormoránov, čajok, hrdličiek, škorcov, drozdov, lastovičiek, vrabcov, ale aj u pštrosov či emu. Ochorenie sa môže preniesť aj na iné cicavce.

Hlavnými klinickými príznakmi sú strata plachosti, znížená aktivita a príjem krmiva.

Postihnuté jedince sa zhlukujú pod tepelným zdrojom, majú našuchorené perie, nosnice častejšie kvokajú, klesá znáška. Objavujú sa aj respiračné príznaky, ako sú kašeľ, kýchanie, chrapot, nadmerné slzenie, opuchy hlavy, viečok, výtok z nosových otvorov, ale aj poruchy tráviaceho a nervového systému. V chovoch hydiny je dôležité zabrániť priamemu a nepriamemu kontaktu voľne žijúcich vtákov, zvlášť vodného vtáctva s hydinou, to znamená zabezpečiť oddelenie vodnej hydiny od ostatnej.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM