han Správy

Chystáte sa okúpať v Draždiaku? Neriskujte! Dôvodom je vtáčia chrípka

Bratislavská Petržalka v súvislosti s nedávnym úhynom labute, u ktorej sa potvrdila vtáčia chrípka, pripomína, v súčasnosti najmä otužilcom, aby sa nekúpali na Veľkom Draždiaku.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa okúpať v Draždiaku? Neriskujte! Dôvodom je vtáčia chrípka
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Najnovšie na najfrekventova­nejšie miesta pri jazere umiestnila oznamy upozorňujúce na túto skutočnosť. Mestská časť pripomína, že neuposlúchnutím odporúčaní ľudia riskujú svoje zdravie.

„Na základe podnetov od obyvateľov máme vedomosť, že jazero aj napriek upozorneniu na výskyt vtáčej chrípky navštevovali otužilci. Preto sme pristúpili k rozhodnutiu umiestniť na najfrekventova­nejšie miesta pri jazere upozorňujúce oznamy,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Risk so zdravím

Oznamy majú podľa nej informatívnu a upozorňujúcu funkciu. Majú byť tiež odporúčaním pre ľudí, aby zvýšili svoju opatrnosť a neprichádzali do kontaktu s uhynutým vtáctvom, nemanipulovali s ním a nekúpali sa v tomto období vo vode. V opačnom prípade môžu riskovať svoje zdravie. „Vtáčia chrípka dokáže byť, aj keď iba ojedinele, nebezpečná i pre človeka. Podľa odborníkov sa ňou človek v kontaminovanej vode môže nakaziť veľmi jednoducho cez očné spojivky, uši či nosohltan,“ zdôrazňuje Halašková.

Avšak aj psičkári by mali dbať na to, aby pri venčení neprišli psy do kontaktu s uhynutým vtáctvom, prípadne nepili vodu z kontaminovaného jazera. Pozor by si mali dávať aj chovatelia hydiny, ktorí by mali zabrániť kontaktu vodného vtáctva so svojou hydinou.

V prípade, že obyvatelia narazia na uhynuté vtáctvo, je potrebné kontaktovať Štátnu ochranu prírody, prípadne Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR. S podnetom sa môžu obrátiť obyvatelia aj na oddelenie životného prostredia mestskej časti, ktoré podnet posunie ďalej na kompetentných.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj toto:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM