Rôzne

Všade samý betón. Plán rekonštrukcie Malokarpatského námestia v súčasnej podobe nie je šťastnou voľbou

Lamač začal s obnovu Malokarpatského námestia. Časť je už hotová, ďalšia fáza rekonštrukcie je v plánoch. Lamačanom sa však návrh, ktorý predložila mestská časť, nezdá vydarený a žiadajú zmenu.

Ilustračný obrázok k článku Všade samý betón. Plán rekonštrukcie Malokarpatského námestia v súčasnej podobe nie je šťastnou voľbou
9
Galéria
Zdroj: Bratislava - Lamač

Mestská časť Bratislava-Lamač začala s rekonštrukciou Malokarpatského námestia. Horná časť priestoru zmenila svoju podobu na konci roka 2017, momentálne je v plánoch revitalizácia spodnej časti hlavného námestia v Lamači.

Všade samý betón

Súčasťou minuloročnej rekonštrukcie bola výmena dlažby, oprava a doplnenie inžinierskych sietí, doplnenie rampy a prvkov drobnej architektúry. Výška investícia sa vyšplhala na 178 000 eur s DPH, pričom mestská časť využila aj prostriedky z prebytku hospodárenia a dotáciu Bratislavského samosprávneho kraja vo výške 11 300 eur.

Rekonštrukcia námestia by mala pokračovať tento rok. V druhej etape revitalizácie Malokarpatského námestia sa má zmodernizovať hlavný zhromažďovací priestor, v rámci ktorého by mala pribudnúť aj fontána s vodnou plochou a zastrešené externé pódium. Obnoviť by sa mali aj rampy a schodiská, pretože námestie má dve úrovne. Projekt počíta s pomerne veľkou betónovou dlažobnou plochou.

Predpokladaná cena stavebných prác a projektovej dokumentácie je 398 897,45 eura bez DPH. Mestská časť využije pri financovaní úver a tiež dotáciu vo výške 14 000 eur, ktorú získala z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS).

Návrh obnovy námestia vypracovali Vladimír Badiar a Martin Hraško. Spomínaní architekti si dali za cieľ vytvoriť moderný a príjemný zhromažďovací priestor. Vizualizácie, ktoré chce mestská časť predstaviť obyvateľom Lamača na prezentácii 16. augusta, pomerne však naznačujú, že priestor bude viac známy ako rozpálené betónové miesto než ako príjemný priestor na stretnutia.

Plochy betónu v časoch, keď sa všade hovorí o príprave na zmenu klímy, sú neúmerne veľké a zelene na námestí žalostne ubudne.

Bez hlasu verejnosti

Niet divu, že Lamačania volajú po zmene plánov rekonštrukcie námestia. Na poslednom zasadnutí zastupiteľstva dali viacerí občania najavo svoj nesúhlas so spôsobom, ako sa zhotoviteľ architektonického návrhu vyberal – bez zapojenia verejnosti a bez architektonickej súťaže, ktorá by ukázala viacero možností ako tento verejný priestor riešiť.

Výsledná podoba návrhu nezohľadňuje dopady zmien klímy (rozširovanie spevnených betónových plôch, žiadne vodozádržné opatrenia, redukcia vzrastlej zelene), absentujú prvky pre menšie deti či celkové estetické spracovanie projektu, ktorý počíta s betónovou dlažbou.

Lamačania dokonca v horúcich letných mesiacoch spustili petíciu proti súčasnému projektu, v ktorej žiadajú jeho zastavenie a následne vypracovanie manuálu verejného priestoru, ktorý vznikne participáciou s verejnosťou a bude podkladom pre vyhlásenie architektonickej súťaže. „Ide o jedinečný verejný priestor, "srdce“ Lamača a sme presvedčení, že možnosti jeho využitia pri súčasnom projekte nebudú naplnené," hovoria autori petície.

V utorok 7. augusta o 18:00 hod. môžete aj vy vyjadriť svoj názor na verejnom občianskom zhromaždení na Malokarpatskom námestí. „Prejdeme sa po námestí, každý sa môže vyjadriť k tomu, čo mu na námestí vyhovuje a čo mu chýba, preberieme si plánovanie a projekt rekonštrukcie – ako to prebieha vo vyspelých mestách a porovnáme to s tým, ako to bolo v Lamači,“ pozývajú organizátori udalosti na sociálnej sieti.

Je otázne, či lamačská samospráva občanom vyhovie alebo súčasný návrh iba odprezentuje a prípadne ustúpi iba v detailoch. Pokúsili sme sa získať názor zástupcov mestskej časti, no do vypublikovania článku zostali otázky Bratislava24.sk bez reakcie kompetentných.

Zdroj: Facebook
Vizualizácia rekonštrukcie Malokarpatského námestia
9
Galéria
Zdroj: Bratislava - Lamač
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM