Správy

Vrátia život sochám. Mesto chce reštaurovať výzdobu na primaciálnom paláci

Aktuálne prebieha reštaurátorský výskum, ktorý má určiť spôsob a rozsah reštaurovania.

Ilustračný obrázok k článku Vrátia život sochám. Mesto chce reštaurovať výzdobu na primaciálnom paláci
4
Galéria
Zdroj: TASR

Aktuálne prebieha reštaurátorský výskum, ktorý má určiť spôsob a rozsah reštaurovania. Reštaurátorský výskum by mal byť ukončený v priebehu decembra a po odsúhlasení prác Krajským pamiatkovým úradom by mesto chcelo začať s reštaurovaním.

Sochy v havarijnom stave

„Historické sochy sú v havarijnom stave a musíme ich po rokoch zanedbania dať do poriadku nielen z pohľadu estetiky, ale najmä z hľadiska bezpečnosti okoloidúcich. Je to naša národná kultúrna pamiatka a obnova historických pamiatok je veľmi potrebná a dôležitá,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Reštaurátorský výskum sa začal koncom októbra a ukončený by mal byť do dvoch mesiacov od začatia prác.

Práce realizuje akademický sochár a reštaurátor Vladimír Višváder zo spoločnosti Villard.

Posledné reštaurovanie v roku 1990

Sochy boli v 20. storočí viackrát reštaurované. Prvá obnova sa realizovala po roku 1903, keď mesto získalo budovu do svojho majetku. Ďalšia obnova sa uskutočnila počas prvej republiky, tá však nemala charakter reštaurovania. V roku 1969 výzdobu atiky obnovil sochár Jozef Pospíšil a posledné reštaurovanie sa konalo v rokoch 1989 až 1990.

„Od tohto zásahu však ubehlo už 26 rokov a poveternostné vplyvy zanechali svoje stopy nielen na kamennej hmote sôch, ale aj na ich tiahlovom ukotvení, čo ohrozuje bezpečnosť chodcov na námestí,“ povedal Ivo Štassel, riaditeľ mestskej organizácie Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave.

Alegorické sochy v atikovej časti priečelia sú súčasťou výzdoby Primaciálneho paláca. Vznikli v čase výstavby paláca v rokoch 1779–1780 a ich autormi boli sochári J. Kogler a F. Prokop.

Sochy na Primaciálnom paláci
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM