Eva Sládková Správy Samospráva

Vrakuňa trénuje na blackout! Logistiku má už zmáknutú

Vrakunskí seniori si dnes našli v schránkach prekvapenie. Starosta Martin Kuruc s tímom dobrovoľníkov im poroznášal rúška.

Ilustračný obrázok k článku Vrakuňa trénuje na blackout! Logistiku má už zmáknutú
Zdroj: Martin Kuruc FB

Aj keď rúška nie sú už taký nedostatkový tovar a občas sa objavia aj v lekárňach alebo zdravotníckych potrebách, niekedy sú sumy za ne naozaj závratné. Pre seniorov je 7 až 9 eur naozaj priveľa a tak sa vždy potešia, ak na nich niekto myslí a rúško im daruje.

Dobrovoľníci

Vo Vrakuni pripravili zamestnanci Miestneho úradu spolu s dobrovoľníkmi z radov pedagogických zamestnancov takmer 5-tisíc rúšok. Dva dni ich chystali do balíčkov a dnes rozdali Vrakunčanom vo veku viac ako 65 rokov.

„Od magistrátu sme dostali 500 šijacích setov, tak časť z nich ušili zamestnankyne úradu. Niektoré rúška nám ušil neznámi dobrovoľníci, ktorí ich nechali zavesené na úrade alebo domoch, kde sme ich našli. No a ďalšie sme zas získali vďaka sponzorom,“ vysvetľuje starosta Vrakune Martin Kuruc.

Obetavé učiteľky

Úžasné je, ako sa do pomoci najzraniteľnejším zapojili vrakunské učiteľky.

„Veľká vďaka patrí našim učiteľkám, vychovávateľkám a ostatným nepedagogickým zamestnancom zo základných a materských škôl. Bez nich by sme nezvládli všetko nabalíčkovať a vôbec nie rozniesť. Popri práci učiteliek, keď sa učia online so svojimi žiakmi, pomohli nielen mestskej časti, ale aj tým, ktorí to dnes najviac potrebujú. Teraz presne vidieť to, že keď budeme spolu ťahať za jeden povraz, spoločne to zvládneme,“ teší sa Martin Kuruc.

Balíčky prvej pomoci

Vrakuňa pripravila aj ďalšiu pomoc. Základný potravinový balíček, aby tých, ktorí sú najohrozenejší samospráva presvedčila ostať doma. Ani pred sviatkami Veľkej noci teda nemusia ísť do obchodov medzi ľudí, kde je najväčšie riziko prenosu vírusu Covid-19.

„V balíčku sú potraviny ako ryža, múka, cestoviny, paštéty, zubná pasta, mydlo, mlieko, horalka a všeličo iné. Hodnota balíčku je 15 eur a ja som sa rozhodol, že zo svojej výplaty preplatím 1/3 tejto sumy. Každý, kto bude mať záujem, si ho kúpi len za 10 eur,“ vysvetľuje starosta.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť mailom pomahame@vrakuna.sk alebo telefonicky 02/40204887, 02/40204884, 0910 996337.

Blackout

V ostatných dňoch neustále počúvame o blackoute, ktorý je vlastne lockdownom. Po slovensky, o tom, ako chce premiér ešte viac spomaliť Slovensko, čo by asi znamenalo aj to, že budú úplne zavreté obchody a budeme sa musieť zásobiť. Vrakuňa je už na takúto situáciu pripravená.

„My toto balíčkovanie a roznášanie berieme ako takú generálku. Aspoň sme si vyskúšali logistiku. Ak by nebodaj prišlo k blackoutu, budeme sa vedieť postarať o našich najzraniteľnejších občanov,“ uzatvára Martin Kuruc.

Vrakuňa pre seniorov
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM