Tomáš Stupavský Samospráva

Vrakuňa chce riešiť problém s parkovaním budovaním podzemných garážií

Nedostatok parkovacích miest i zelených plôch, preplnené vnútroblokové parkoviská, hlučnosť či prašnosť na sídliskách bratislavskej Vrakune. Aj to sú dôvody, prečo sa chce mestská časť pustiť do budovania menších podzemných garáží.

Ilustračný obrázok k článku Vrakuňa chce riešiť problém s parkovaním budovaním podzemných garážií
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Tento zámer schválili na svojom aprílovom rokovaní miestni poslanci. Kde budú podzemné garáže umiestnené, zatiaľ nie je jasné, mestská časť sa chce najprv v najbližších mesiacoch poradiť s občanmi.

Parkovací dom s ihriskom

Vrakuňa počíta s výstavbou podzemných garáží vo vnútroblokových alebo iných priľahlých priestoroch. „Na streche parkovacieho domu–garáže sa môže podľa požiadaviek obyvateľov zriadiť moderné detské ihrisko či univerzálne ihrisko pre športové vyžitie, s dobudovaním zelene v jeho okolí,“ píše sa v dôvodovej správe.

Takýto systém kombinácie podzemného parkovania a športoviska má podľa mestskej časti neobmedzenú variabilitu z rozmerového i technického hľadiska. Podmienkou musí byť ale minimálne obťažovanie ľudí, a to vybudovaním čo najkratšieho vjazdu a výjazdu z podzemných garáží. Zachované musí byť aj čiastočné parkovanie na verejných vonkajších parkoviskách.

„Nemalo by dôjsť k prípadnému záberu celej vnútroblokovej časti. Jej zabratie bude možné iba v prípade ďalšej možnosti verejného parkovania v dostupnej blízkosti,“ informuje mestská časť.

Všetko je vo fáze príprav

Investor, ktorý vzíde z verejnej súťaže, musí ešte pred samotnou výstavbou podzemných garáží na pozemkoch vo vlastníctve alebo v správe Vrakune zabezpečiť kompletnú projektovú dokumentáciu, vrátane všetkých potrebných podkladov pre stavebné povolenie a kolaudáciu.

„Mestská časť prispeje k riešeniu problému s parkovaním dlhodobým prenájmom pozemku investorovi,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Výber vhodných pozemkov však bude možný až po ukončení spracovania Registra obnovenej evidencie pozemkov. V prípade záujmu o odkúpenie garážových státí ich užívateľmi, počíta Vrakuňa aj s odpredajom príslušnej časti pozemku.

Zároveň predpokladá, že vybudovaním podzemných garáží sa vyrieši dlhodobý problém s parkovaním a zlepší sa štandard bývania. Ešte predtým musí vykonať v nasledujúcich mesiacoch prieskum, ktorý má zistiť požiadavky Vrakunčanov, a na základe jeho výsledkov vytypovať vhodného lokality na výstavbu garáží.

Taktiež musí vypracovať podmienky na vyhlásenie verejnej súťaže na zabezpečenie investora i dodávateľa prác a preveriť plnenie zmluvy na prenájom pozemku pod garážovým domom na Rajeckej ulici.

Prečítajte si tiež: Obyvatelia sa nevzdávajú. Ich petíciu proti garážam pri Justičnom paláci vzali mestskí poslanci na vedomie

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM