Nina Táborská Samospráva

Obyvatelia sa nevzdávajú. Ich petíciu proti garážam pri Justičnom paláci vzali mestskí poslanci na vedomie

Na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva vystúpili pred poslancov občania, ktorí petíciou bojujú proti výstavbe podzemných garáží, ktoré majú vyrásť pri Justičnom paláci do konca roka 2023. Petíciu iniciovala Občianska iniciatíva Bratislava otvorene, podpísalo sa pod ňu viac ako 3600 občanov.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia sa nevzdávajú. Ich petíciu proti garážam pri Justičnom paláci vzali mestskí poslanci na vedomie
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavskí mestskí poslanci dnes prerokovávali petíciu občanov z okolia Justičného paláca v Bratislave. Mesto prenajalo pozemky na výstavbu garáží o rozlohe viac ako 5200 štvorcových metrov na Záhradníckej ulici Krajskému súdu na 25 rokov a za symbolické jedno euro ročne.

Tieto pozemky sú v súčasnosti parčíkom. Hoci podľa nájomnej zmluvy musí súd zachovať alebo dobudovať parčík (zemina na streche garáže musí byť minimálne v hrúbke dva metre) a zachovať tiež fontány, podľa signatárov petície sa zeleň na skutočnej pôde nedá porovnať so zeleňou, ktorá vyrastie v plánovanom substráte na streche podzemnej garáže.

To však nie je podľa nich jediným problémom plánovanej výstavby garáží. Obyvatelia sa obávajú nadmerného ruchu, hluku, tepla, emisií a v neposlednom rade i prachu. Navyše, podľa petičiarov bol prenájom plôch schválený mestskými poslancami bez toho, aby o tom vedeli obyvatelia.

Občianska iniciatíva Bratislava otvorene rovnako nerozumie tomu, na čo sa majú stavať ďalšie podzemné garáže, keď jedny už existujú na nám. M. Benku a v súčasnosti v nich mesto disponuje 52 voľnými parkovacími miestami a s ďalšími 44 možnými po ukončení nájmu. Krajský súd však deklaruje, že mu ide o zlepšenie prístupnosti k súdu pre verejnosť. „Za tých 52 miest by mohlo mesto pritom získať takmer 32-tisíc eur, takto získa 25 eur,“ vysvetlil Matej Vagač z BAO, iniciátor petície.

Podľa jeho slov bol schválený nájom, ktorý je v priamom rozpore so Stratégiou adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy na území hlavného mesta SR Bratislavy a Programom hospodárskeho a sociálneho rozvoja. „Pýtam sa, v čí prospech majú byť tieto garáže, ak mesto nemá doteraz spracovaný generel dopravy, ktorý by ukázal reálnu potrebu, počet a miesta, kde treba stavať garáže?“ Povedal Vagač.

Prečítajte si tiež: Obrovský žeriav nad Justičným palácom: Čo sa deje v ostro stráženom objekte? + FOTO

„Hoci tam tiež bývam, návrh postavať podzemné garáže podporujem v plnej miere. Parkovací dom nerobí žiadny súkromník ale súd, a to preto, aby neparkovali tí čo prichádzajú na súd na miestach pre obyvateľov – nás. Denne sem chodia stovky ľudí a parkujú na našich miestach,“ uviedol na margo nespokojných obyvateľov poslanec Martin Borguľa, za čo ho obyvatelia vypískali v zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

Petičiarov však naopak podporil Ján Budaj, podľa ktorého je táto štvrť doslova potrestaná Justičákom. Napokon sa 33 prítomných poslancov zhodlo, že najneskôr do 15. júna je potrebné pripraviť verejnú prezentáciu. Mesto stále totiž môže zmluvu vypovedať. Pokiaľ si súd nebude plniť povinnosti. Do konca júna má súd predložiť investičný zámer a ten následne musí byť odsúhlasený do roku 2017.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM