Rôzne

Vrakuňa bude mať medzisklad nebezpečného a kovového odpadu

V priemyselnom areáli pri Hlohovej ulici chce investor vybudovať prevádzku na zber nebezpečného odpadu. Spoločnosť chce s prevádzkou začať už v tomto roku.

Ilustračný obrázok k článku Vrakuňa bude mať medzisklad nebezpečného a kovového odpadu
Zdroj: TASR

V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa chce v priemyselnom areáli pri Hlohovej ulici spoločnosť AVE SK vybudovať odpadové hospodárstvo a prevádzkovať zber nebezpečných odpadov a odpadov z kovov.

Investor uvažuje o kapacite zberu na úrovni 2-tisíc ton ročne. Z toho zhruba 1 800 ton budú tvoriť nebezpečné odpady a 200 ton kovy. Odpad, ktorý má pochádzať najmä z obcí a od priemyselných klientov v Bratislavskom kraji, sa bude po zhromaždení priebežne odvážať do spracovateľských stredísk.

S prevádzkou, ktorá bude súčasťou už vybudovaného areálu pre zber a spracovanie odpadov AVE SK odpadové hospodárstvo, s. r. o., chce spoločnosť začať v druhom kvartáli tohto roka. V tomto areáli je už administratívno-prevádzková budova či hala pre triedenie odpadov.

Na skladovanie nebezpečných a ostatných odpadov budú podľa investora využité ekosklady, ktoré sú vhodné na skladovanie nebezpečných látok.

„K preneseniu odpadov do objektu ekoskladu dôjde bez kontaktu s povrchom zeme. Po vyskladnení bude určeným pracovníkom odpad uložený v ekosklade na vyčlenené miesto,“ približuje investor v zámere.

Optimálna technológia zberu odpadov

V ekoskladoch sa budú nachádzať boxy na jednotlivé druhy odpadov. Na kvapalné odpady budú vyčlenené sudy so zabezpečeným dnom. Po zozbieraní určitého množstva odpadov bude pre obmedzené kapacity prevádzky odvezený.

„Odpady budú odovzdané na zhodnotenie oprávnenej organizácii,“ tvrdí spoločnosť s tým, že cieľom tejto investície je prispieť k znižovaniu odpadov v jej okolí a jeho hromadeniu v nevhodných lokalitách.

Spoločnosť predpokladá s celkovými nákladmi na úrovni 22-tisíc eur. Zvolená technológia zberu odpadov je optimálna vo vzťahu k životnému prostrediu.

AVE SK odpadové hospodárstvo, s. r. o., v zámere konštatuje, že žiadna zo zvolených technológií v rámci hodnotenej činnosti nebude nadmerne zaťažovať ani jednu zo zložiek životného prostredia.

„Nedochádza k produkcii odpadových plynov ani technologických odpadových vôd,“ dodáva investor. Od najbližšieho obytného domu vo Vrakuni je navrhovaná činnosť vzdialená zhruba 110 metrov. Zámer je momentálne v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA.

Čítajte aj: Viete kde sa zbaviť objemného odpadu? Čiernych skládok je v Bratislave viac než dosť. Pozor však na fotopasce

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM