Rôzne Správy

OBRAZOM: Vojna naživo. Rakúske a pruské vojská sa opäť stretli v bitke pri Lamači

Ulicami Lamača pochodovali vojaci. Ukážkam autentických bojov bitky z 19. storočia predchádzal slávnostný pochod dobových vojenských jednotiek.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Vojna naživo. Rakúske a pruské vojská sa opäť stretli v bitke pri Lamači
10
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavská mestská časť Lamač si pripomenula historické boje na lúkach pred krematóriom. Vojaci sa obliekli do uniforiem pri príležitosti 150. výročie ukončenia prusko-rakúskej vojny. Tá sa skončila v roku 1866 na poliach pred Lamačom.

Výstrely a salvy

„Lamač sa aj vďaka tomuto dostal do dejín ako miesto, kde sa skončila táto krutá vojna. A treba povedať, že tým, že sa skončila tu, bola zachránená Bratislava,“ priblížil históriu lamačský starosta Peter Šramko.

Ukážkam autentických bojov bitky z 19. storočia predchádzal dopoludňajší slávnostný pochod vojenských jednotiek v dobových uniformách ulicami Lamača. Nechýbali v ňom pešiaci a vojaci na koňoch, mestskou časťou sa miestami ozývali aj výstrely a salvy.

Hlavná časť programu sa začala popoludní na lúkach pred bratislavským krematóriom. Okrem bojov boli pre návštevníkov pripravené aj ukážky dobových remesiel či z vtedajšieho ženského šatníka. V stanovom tábore sa zasa záujemcovia dozvedeli, ako sa voľakedy varilo alebo ako sa vojaci pripravovali na boj.

Čítajte aj: Takýto víkend v Bratislave dávno nebol! Pivo na nábreží a tisíc svetiel v meste

Ukážky nočných bojov

Večer o 19:00 hod. je pripravená ukážka nočných bojov. Zaujímavosťou podľa Šramka je pritom aj fakt, že práve táto vojna otvorila oči tým, ktorí rozmýšľali, prečo veľa vojakov umieralo na choroby spojené hygienou. Až po spomínanej vojne sa vojaci vraj začali poriadne umývať.

Bitka pri Lamači sa odohrala 22. júla 1866. Bojové stretnutie pri Bratislave nepatrilo medzi veľké bitky prusko-rakúskej vojny, ale bolo najväčším ozbrojeným konfliktom počas tejto vojny na území dnešného Slovenska. V bitke padlo približne 600 vojakov rakúskeho cisára a asi 100 Prusov.

Útok Prusov na rakúske vojská, ktoré pred Bratislavou vytvorili obranný val, sa začal v ranných hodinách silnou delostreleckou paľbou na Dúbravku a Lamač. Medzitým sa ďalšie oddiely pokúsili o obchvat rakúskych obranných línií cez Kamzík. Pred rozhodujúcim útokom Prusov zachránil Bratislavu začiatok prímeria uzavretého v Mikulove.

Čítajte aj: V Bratislave budú rinčať zbrane. Staňte sa svedkami prusko-rakúskej vojny

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM