KAW Rôzne Správy

V Bratislave budú rinčať zbrane. Staňte sa svedkami prusko-rakúskej vojny

Lúkou pri krematóriu medzi Lamačom a Záhorskou Bystricou sa cez víkend preženie história. Nenechajte si ujsť rekonštrukciu bitky pri Lamači z roku 1866.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave budú rinčať zbrane. Staňte sa svedkami prusko-rakúskej vojny
3
Galéria
Zdroj: TASR

Počas najbližšieho víkendu 8. a 9. októbra budú na lúke pred bratislavským krematóriom rinčať zbrane.

Bitka ako bodka za vojnou

Organizátori podujatia z občianskeho združenia BS-13/Stoh v spolupráci s bratislavskou mestskou časťou Lamač si pripomenú významnú udalosť v dejinách Bratislavy. Odohrala sa na vtedajšom území Rakúska-Uhorska pred stopäťdesiatimi rokmi, presne 22. júla 1866.

Bitka bola poslednou fázou prusko-rakúskej vojny. Ukončili ju prímerím o 12. hodine v ten istý deň.

Útok Prusov na rakúske vojská, ktoré pred Bratislavou vytvorili obranný val, sa začal v ranných hodinách silnou delostreleckou paľbou na Dúbravku a Lamač. Medzitým sa ďalšie oddiely pokúsili o obchvat rakúskych obranných línií cez Kamzík. Pred rozhodujúcim útokom Prusov zachránil Bratislavu začiatok prímeria uzavretého v Mikulove.

Čítajte aj: Hlboko v bratislavských lesoch leží kameň, z ktorého na nás dýcha história

Vojaci, kone a kruté boje

Akcia odštartuje o 10:30 hod. komentovanými ukážkami vojakov rôznych jednotiek. Uvidíte mužov v uniformách rakúskeho delostrelectva, ďalej rakúsku, saskú aj pruskú pechotu.

Bokom nezostanú ani jazdecké jednotky. Na svojich tátošoch prejdú lúkou v plnej zbroji.

Hodinu potom sa môžu „do boja“ zapojiť aj deti. Základom je vyrobiť si vlastnú vojenskú čiapku. Prídu aj sokoliari, ktorí predvedú zručnosť svojich okrídlených zverencov. Až do 13:00 hod. sa môžete prechádzať pomedzi stany dobového vojenského tábora.

Pred 14:00 hod. však utekajte nabok. Pôjde do tuhého. Rozpúta sa veľkolepá bojová scéna z bitky pri Lamači v roku 1866. Historickú udalosť priblížia členovia združení, ktoré sa venujú vojenskej histórii a historického šermu z Bratislavy a z ďalších slovenských a českých miest.

Po bitke čakajú návštevníkov originálnej akcie ešte zaujímavé prednášky. Môžete sa dozvedieť o tom, ako sa liečili zranenia z boja, prípadne si doplniť znalosti o historickom oblečení tej doby. Akčný deň zavŕši ohňostroj o akom mohli v 19. storočí iba snívať.

Celý program akcie si môžete pozrieť TU.

Čítajte aj: Na obale novej knihy o bratislavskom Lamači bude kaplnka sv. Rozálie

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM