Rôzne Správy

Vodohospodári sprísnia kontroly áut na dunajských hrádzach

Slovenský vodohospodársky podnik tak reaguje na nedávny prípad, kedy cyklistu na dunajskej hrádzi obehol známy advokát na aute a ešte mu aj vulgárne vynadal.

Ilustračný obrázok k článku Vodohospodári sprísnia kontroly áut na dunajských hrádzach
9
Galéria

Betónové zábrany, kamerový systém či sprísnenie kontrol sú opatrenia Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), ktorými chce bojovať proti nepovolenému pohybu motorových vozidiel na dunajských hrádzach. Reaguje tak aj na nedávny prípad, keď cyklistu na hrádzi medzi Bratislavou a Šamorínom obehol známy advokát na aute. Na otázku, či má na jazdu povolenie, cyklistovi vynadal. Na čoraz väčšie množstvo áut na dunajských hrádzach upozornili otvoreným listom aj obyvatelia z Bratislavy, Hamuliakova, Kalinkova a Šamorína.

Zhoršená dopravná situácia do Bratislavy zo Šamorína evokuje podľa riaditeľa Odštepného závodu Bratislava SVP Jozefa Dúcza niektorých vodičov porušovať zákony a využívať hrádzu ako skratku do hlavného mesta. „My musíme spraviť všetko preto, aby nemali možnosť tadiaľto prejsť tí, ktorí chcú porušovať pravidlá,“ skonštatoval.

Plánované opatrenia

SVP je znepokojený nepovoleným pohybom vozidiel v ochrannej hrádzi vodného diela Gabčíkovo. Vjazd na hrádzu je podľa riaditeľa umožnený len vozidlám s povolením. Pracovníci SVP už v rámci svojich možností vykonávajú kontroly dodržiavania zákazu vjazdu vozidiel na hrádzu. Pokutovať môžu do výšky 165 eur, nemajú však oprávnenie zastavovať vozidlá a ani legitimovať vodičov. O spoluprácu preto pravidelne žiadajú políciu.

SVP plánuje častejšie kontroly, zatvoriť chce niektoré závory a pripravuje aj umiestnenie bezpečnostných kamier, aby vedeli monitorovať pohyb na hrádzi. V prvom rade bude podnik riešiť situáciu na hrádzi medzi Bratislavou a Šamorínom. „Tieto závory, ktoré chceme zavrieť, boli opakovane poškodené. Musíme nájsť nový systém zabezpečenia, aby ich nemohol nikto poškodiť. Tento týždeň chceme dať betónové zátarasy, a to dovtedy, kým nesfunkčníme závory,“ priblížil Dúcz. Týmto opatrením podľa jeho slov budú obmedzení vodiči, ktorí jazdili po hrádzi bez povolenia a dočasne aj vodiči s povolením. Opravu týchto rámp musia teda zabezpečiť čo najskôr.

Policajné kontroly

SVP chce tiež nastaviť nové pravidlá jazdy po hrádzi a plánuje zaviesť aj pre vozidlá s povolením označenie na viditeľnom mieste. Polícia deklaruje, že počas celého roka a najmä v letných mesiacoch kontroluje vozidlá, ktoré jazdia po hrádzi. Počas kontroly sa zameriavajú najmä na dodržiavanie zákazu vjazdu motorových vozidiel z príjazdovej komunikácie priamo na hrádzu.

„Tieto zistené priestupky priamo prejednávajú buď v blokovom, alebo v správnom konaní. Zistené priestupky na úseku ochrany vôd, to sa týka priestupkov, kedy vodič prechádza a pohybuje sa priamo po hrádzi, oznamujú policajti obci, pretože my nie sme oprávnení na prejednávanie týchto priestupkov,“ spresnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM