Rôzne

Tip na výlet: Objavte romantiku starých čias v unikátnom vodnom mlyne v Kolárove

K mlynu vás dovedie 86-metrový most, ktorý je často označovaný za najdlhší zastrešený riečny most v Európe s celodrevenou konštrukciou.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Objavte romantiku starých čias v unikátnom vodnom mlyne v Kolárove
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vodný mlyn v Kolárove patrí k posledným plávajúcim vodným mlynom na Slovensku a je zároveň naším jediným dochovaným lodným mlynom. Postavený je na dvoch rovnobežných člnoch a dnes sa v ňom nachádza expozícia s technickými časťami i dobovým zariadením.

Európsky unikát

Ak sa vyberiete na výlet do Kolárova, cesta z Bratislavy vám potrvá približne hodinu a pol. K mlynu vás dovedie 86-metrový most, ktorý je často označovaný za najdlhší zastrešený riečny most v Európe s celodrevenou konštrukciou.

Kolárovský vodný lodný mlyn je kópiou, ktorú vyrobili v roku 1983 v komárňan­ských lodeniciach podľa projektov už zaniknutého mlyna v Radvani nad Dunajom.

Mlyn nie je do detailu postavený pôvodným spôsobom. Lode mlynov sa kedysi stavali z topoľového dreva, na pevnejšie časti sa používalo drevo z ovocných stromov. Jedine hriadeľ musel byť z vode odolného dreva. Používal sa červený smrek alebo dub. V lodeniciach však použili pevnejšie drevo aj na častiach, kde sa kedysi nepoužívalo. Lode mlyna takisto nie sú z dreva, ale majú oceľové dná. Vďaka tomu ich v Kolárove musia ťahať každú zimu na breh.

Múzeum v mlyne

Vodný mlyn v Kolárove ešte v 90. rokoch minulého storočia chátral. Od roku 1995 v ňom bolo zriadené múzeum a začala sa jeho obnova. V súčasnosti tu návštevníci okrem samotného mlyna môžu navštíviť malé technické múzeum s ukážkami poľnohospodárskych strojov a náradia, gazdovský dvor s rôznymi domácimi zvieratami a okrem toho aj prírodu lužných lesov v jeho okolí.

Zdroj: Facebook

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM