Rôzne

Vodiči áut by mohli pre výstavbu bratislavského obchvatu mesiac cestovať MHD zadarmo

Pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 a s tým súvisiace dopravné obmedzenia chce primátor dostať viacej ľudí z osobných áut do MHD.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči áut by mohli pre výstavbu bratislavského obchvatu mesiac cestovať MHD zadarmo
9
Galéria
Zdroj: TASR

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý chce svoj post obhájiť aj v novembrových komunálnych voľbách, chce rozšíriť zľavy v rámci bratislavskej MHD. Svoj návrh predloží mestským poslancom na septembrové zastupiteľstvo.

Bezplatná MHD

„Sú to opatrenia, ktoré majú motivovať ďalších Bratislavčanov, aby využívali MHD,“ priblížil primátor. Navrhuje preto rozšíriť zľavy pre bratislavských seniorov. V súčasnosti majú dôchodcovia od dovŕšenia 60. roku do 62. roku veku, ktorí sú poberatelia starobného, invalidného či výsluhového dôchodku nárok na zľavnené cestovné vo výške 50 percent zo základného cestovného.

Cestujúci starší ako 62 rokov majú nárok na zľavnené cestovné vo výške 50 percent. „Seniori nad 70 rokov môžu teraz jazdiť zadarmo. Chceme to však zjednotiť a od začiatku svojho dôchodku by tak každý senior v Bratislave jazdil zadarmo,“ povedal Nesrovnal. Preto, aby rodiny viacej používali MHD, navrhne, aby sprievod detí do troch rokov mohol takisto cestovať v MHD zadarmo.

Z áut do MHD

Pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 a s tým súvisiace dopravné obmedzenia chce primátor dostať viacej ľudí z osobných áut do MHD. Keď sa výstavba bratislavského obchvatu výraznejšie dotkne vodičov a cestujúcich v Bratislave, a to najmä spustením prvej etapy prestavby mimoúrovňovej križovatky Prievoz, navrhuje primátor na mesiac zaviesť v MHD pre vodičov áut cestovanie zadarmo.

Cestujúci by sa musel v prípade kontroly len preukázať platným vodičským preukazom. „Finančné krytie na tieto opatrenie máme, a to vďaka dobrému manažmentu a hospodáreniu mesta,“ tvrdí Nesrovnal. Jeho návrhy však bude musieť ešte odsúhlasiť bratislavské mestské zastupiteľstvo. Generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Milan Urban deklaruje, že ak sa tieto opatrenia zavedú do praxe, budú schopní sa s nimi v praxi vyrovnať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM