KAW Rôzne Správy

Voda v Slnečných jazerách v Senci nie je vhodná na kúpanie

Vyplýva to z výsledkov, ktoré uverejnila Európska enviromentálna agentúra a Európska komisia.

Ilustračný obrázok k článku Voda v Slnečných jazerách v Senci nie je vhodná na kúpanie
15
Galéria
Zdroj: TASR

Výsledky, ktoré uverejnila Európska environmentálna agentúra (EEA) a Európska komisia, poskytujú prehľad o tom, kde môžu plavci nájsť najkvalitnejšiu vodu na kúpanie.

Podľa uverejneného výročného hodnotenia je kvalita vôd v Európe vysoká. Takmer 85 % lokalít určených na kúpanie monitorovaných v roku 2019, spĺňa tie najvyššie a najprísnejšie normy výbornej kvality vody. V rámci na Slovensku monitorovaných plôch na kúpanie najhoršie dopadli senecké Slnečné jazerá.

Nevyhovujúce Slnečné jazerá

V správe Európskej komisie sa píše, že „nevyhovujúcou („poor quality“) je jedna lokalita – Slnečné jazerá." Jazerá v Senci majú nevyhovujúce hodnotenie už od dávnejšie, od roku 2017. V rokoch 2015 až 2016 mala kvalita vody hodnotenie dobrá, v rokoch 2012 až 2014 dokonca výborná.

Z uvedeného je jasné, že kvalita vody v spomínanej lokalite sa postupom rokov znižuje. Zostáva otázne, či táto správa odradí tisícky návštevníkov Slnečných jazier od ich obľúbenej destinácie.

Na Zlaté piesky bez obáv

Odborníci hodnotili na Slovensku 32 lokalít na kúpanie. Až 87,5 % z nich je v súlade s normami minimálnej kvality vôd na kúpanie stanovených v smernici, a preto ohodnotili ako „dostatočné“ alebo lepšie.

„Výbornú kvalitu“ získalo 20 slovenských lokalít, medzi nimi aj Zlaté piesky, ktoré mali minulý rok mali hodnotenie „dobrá kvalita“. Tento rok teda dopadli lepšie.

Hodnotenie „dobrá kvalita“ vody sa ušlo 7 lokalitám. Z Bratislavy a okolia sa do tejto kategórie dostalo Vajnorské jazero a Ivanka pri Dunaji.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM