Rôzne

VIDEO: Vo vodách jazera Veľký Draždiak pláva 2,5 metrový statný sumec. Je dôvod na obavy?

Počet sumcov každoročne narastá. Je to teplomilná ryba a z roka na rok sa vodné plochy viac a viac otepľujú, čo mu vyhovuje.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Vo vodách jazera Veľký Draždiak pláva 2,5 metrový statný sumec. Je dôvod na obavy?
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Ak často jazdíte paddleboardom alebo plávate na jazere Veľký Draždiak, možno sa vám podarilo zazrieť krásavca s dĺžkou viac ako 2,5 metra. Ide o sumca, ktorý sa v týchto dňoch oddáva slnečným lúčom pri brehu jazera.

Ľuďom nič nehrozí

Na na sociálnych sieťach sa dokonca objavilo video obrovského sumca. Video spôsobilo menšiu paniku a našli sa aj ľudia, ktorí sa obávali vstúpiť do vody.

Sumec však v tejto časti roka nie je vôbec nebezpečný a nehryzie. Informovala o tom mestská časť Bratislava-Petržalka na sociálnej sieti.

„Sumec je pre človeka nebezpečný iba v období rozmnožovania sa, kedy si stráži svoje hniezdo a teritórium. K rozmnožovaniu dochádza najčastejšie na jar a začiatkom leta, keď sa voda oteplí na 20 až 22 stupňov Celzia. Určite netreba vyvolávať paniku a podnikať razantné kroky, akým je vylovenie sumca z jazera. Momentálne ľuďom nič nehrozí,“ ubezpečuje prezident Slovenského rybárskeho zväzu Emanuel Seemann na sociálnej sieti.

Miluje teplú vodu

Počet sumcov každým rokom narastá. „Sumec je teplomilná ryba a každým rokom sa vodné plochy otepľujú, čo mu vyhovuje,“ dodáva Seeman.

Sumec je pre vodné plochy dokonca veľkým prínosom. "Je to tzv. čistič, pretože filtruje bahno, aby z neho dostal mikroorganizmy a takisto likviduje uhynuté alebo choré ryby,“ pripomína Seemann.

V obľúbenom petržalskom jazere sa preto môžeme kúpať naďalej úplne bez obáv.

Zdroj: Facebook

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM