Alexandra Húsková Rôzne

Vo vlakoch nám najviac prekážajú špinavé toalety a nefunkčná klimatizácia

Nefunkčné či znečistené toalety vo vlakoch, nefungujúca klimatizácia alebo slabé kúrenie - to sú najčastejšie nedostatky železničných dopravcov, na ktoré sa ľudia sťažovali ministerstvu dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Vo vlakoch nám najviac prekážajú špinavé toalety a nefunkčná klimatizácia
Zdroj: Dnes24.sk

Od roku 2014 totiž rezort dopravy postupne zavádza do praxe takzvané štandardy vlakovej dopravy, čiže podmienky, ktoré by pre cestujúcich mali dopravcovia dodržiavať. Od roku 2015 sa štandardy zaviedli aj na železničné stanice.

Ľudia môžu na ich porušovanie upozorniť na stránke standardy@mindop.sk. Ich dodržiavanie však kontroluje aj samotné ministerstvo dopravy.

Vlakovým dopravcom za prehrešky v priebehu minulého roka uložilo pokuty podľa hovorcu ministerstva Martina Kóňu v celkovej výške 1925 eur a za nedodržiavanie štandardov na staniciach dostali Železnice Slovenskej republiky pokuty vo výške 248 eur.

Prečítajte si aj: Vyrieši dopravnú situáciu v hlavnom meste obnova železničnej stanice Filiálka?

Špinavé toalety, dvere, ale aj vzhľad staníc

U dopravcov sa pritom najväčšie nedostatky objavovali pri toaletách, vonkajších či vnútorných dverách, oknách vozňov alebo sedadlách a klimatizácii. Na železničných staniciach boli najväčšie problémy s vonkajším vzhľadom staníc. Mali napríklad grafity, opadanú omietku alebo poškodené fasády.

Keďže sa štandardy zavádzajú postupne, každý rok k nim pribúdajú nové, ktoré sa musia dodržiavať. Napríklad od januára tohto roku by mali byť v rámci štandardov platných na železničných staniciach všetky budovy a zariadenia umiestnené vo verejnosti prístupnom obvode stanice a zastávky používané cestujúcou verejnosťou bez viditeľných nedostatkov vonkajšieho vybavenia a aj ich funkčnosti.

U dopravcov sa štandardy platné od januára týkajú predovšetkým vybavenia vozňov a ich funkčnosti, čistoty exteriérov a ich náteru.

Prečítajte si aj: Sú podľa vás vozidlá MHD špinavé? Zistili sme, ako často sa čistia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM