Adriana Banásová Kultúra

Vo februári čakajú milovníkov divadla dve premiéry, uvedie ich študentské Divadlo Lab

Divadlo Lab pôsobiace pri Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (DF VŠMU) v Bratislave má na február naplánované dve premiéry. Prvou bude hra Lenky Garajovej Hostel Tchekhov, druhou hru od Larsa Noréna Chlad spracoval študent réžie Jakub Mudrák so štvrtým ročníkom herectva.

Ilustračný obrázok k článku Vo februári čakajú milovníkov divadla dve premiéry, uvedie ich študentské Divadlo Lab
Zdroj: TASR

Podľa internetovej stránky Divadla Lab inscenácia Hostel Tchekhov má svetovú premiéru práve na javisku tohto divadla. Uskutoční sa v pondelok (8.2.) o 19. hodine a je inšpirovaná postavami z klasických hier Antona Pavloviča Čechova. Je to trochu dráma, trochu triler, trochu komédia a miestami aj sci-fi.

Dej predstavuje mladých ľudí v súčasnej Moskve, ktorí sa stretávajú a hľadajú si prácu ako symbol ich ambícií, životného a umeleckého naplnenia, ale aj túžby po cestovaní a slobodnej Európe. Naopak, práve staršia generácia nájde narážky na Čechovove drámy či už politické alebo kultúrne a spojitosť medzi životom u nás a v Moskve. Súčasťou inscenácie je aj výrazná pohybová a tanečná zložka, čím sa tvorivý tím snaží o kombináciu činoherného a tanečného divadla s cieľom vytvoriť svieže predstavenie.

Druhá premiéra s názvom Chlad (29.2.) otvára a rozoberá aktuálnu tému prisťahovalectva a migrantov spojenú s rasizmom, extrémizmom, xenofóbiou a násilím, ktoré vládnu v utečeneckých táboroch, ale aj u ľudí žijúcich v celej Európe.

Pri jej písaní bol Lars Norén inšpirovaný skutočnou vraždou mladého Švéda s českými koreňmi, ktorého zabila skupinka švédskych nacionalistov. Je to len fikcia, ale je drsným obrazom reality. Text ponúka mladým umelcom vytvoriť divadelnú inscenáciu, ktorá je zrkadlom dnešnej spoločnosti a jej problémov v rôznych krajinách. Láka diváka k zamysleniu a vytvoreniu si názoru na migrantov aj migračnú problematiku.

Prečítajte si tiež: Šostakovičove kvartetá ohúrili aj laickú verejnosť, Brodsky Quartet predviedol svetovú interpretáciu

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM