Adriana Banásová Kultúra

Šostakovičove kvartetá ohúrili aj laickú verejnosť, Brodsky Quartet predviedol svetovú interpretáciu

Február v umeleckých kruhoch odštartovali diela skladateľa Šostakoviča, ktoré v spolupráci s festivalom Konvergencie interpretuje popredné britské teleso Brodsky Quartet. „Kvartetový maratón“, ktorý prebieha od piatku vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu, je rozhodne zážitkom aj pre laickú verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Šostakovičove kvartetá ohúrili aj laickú verejnosť, Brodsky Quartet predviedol svetovú interpretáciu
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Tým, ktorým vážna hudba nie je cudzia, nie sú cudzie ani diela Dimitrija Šostakoviča- skladateľa, ktorý prežil život v krehkej symbióze s totalitným režimom, a ktorému za život niekoľkokrát hrozila smrť, či už rukou predstaviteľov moci alebo tou vlastnou.

Slovenskému poslucháčovi je tento ruský velikán 20. storočia síce viac známy svojimi symfóniami, no ani sláčikové kvartetá, ktoré v rámci špeciálneho podujatia Šostakovič 15 hrá britský Brodsky Quartet (BQ), nepatria medzi zabudnuté – práve naopak.

„Posledných 20 – 30 rokov sa najmä vo svete začali intenzívne hrávať jeho kvartetá pre ich hudobnú kvalitu. Taktiež kvôli tomu, že ako poznamenala Šostakovičova manželka Irina – sú to akési jeho hudobné denníky, podľa ktorých sa dá Šostakovič spoznať nie len ako autor, ale aj ako človek,“ prezradil pre Bratislava24 umelec a riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták.

Päť koncertov, ktoré ešte stále prebiehajú vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu, ponúkajú poslucháčom silný emocionálny zážitok vďaka tragike, sarkazmu a groteske v jednom. Množstvo zašifrovaných odkazov, ktoré hudba v sebe nesie, bezpochyby rozoznajú aj vnímaví laici, zvlášť v najznámejšom 8. kvartete, ktorého vynikajúcej interpretácie bola počas včerajšieho koncertu svedkom aj naša redakcia.

„Kto chce počuť, počuje. Všetko som vyjadril hudbou," D. Šostakovič

Veľmi jasné odsúdenie fašizmu a tragické židovské motívy (v kvartete č. 8) boli umocnené hudobníkmi BQ, ktorí stelesňujú svetovú triedu nie len interpretácie týchto kvartet, ale aj samotnej náročnej hry na sláčikových nástrojoch. Hoci si netrúfneme hodnotiť výkon umelcov, dovolíme si tvrdiť, že britské teleso predviedlo neopakovateľný zážitok a zanechalo obrovský dojem na takmer vypredanú sálu.

Súhra hudobníkov, dynamické rozdiely v úsekoch skladieb a hrobové ticho po doznení bolo strhujúce. Dôkazom toho bolo záverečné standing ovation, kde značnú časť tvorili mladí ľudia a študenti.

„Osobne si myslím, že Šostakovičova tvorba je prístupná ako odborníkom, tak laikom. Kvartetá sú mimoriadne sugestívne a skvelo napísané. Som presvedčený, že pri takej výnimočnej interpretácii akú prináša BQ, ich môže počúvať a zaľúbiť sa do nich ktokoľvek,“ poznamenal Lupták.

Setových hudobníkov – Brodsky Quartet „dotiahol“ na Slovensko sám riaditeľ Konvergencii Jozef Lupták, vďaka osobnej spolupráci a priateľstvu s prvým huslistom BQ Danielom Rowlandom. Ako uviedol Lupták, myšlienka usporiadať „maratón“ kvartet vznikla spontánne pri spoločnom hraní s Danielom Rowlandom. „Chceli sme ich pozvať minulý rok na festival Konvergencie, no z časových dôvodov sa to nepodarilo. Vtedy mi Daniel povedal, že majú takýto projekt (Šostakovič 15 – pozn. aut.). Napriek tomu, že som sa toho obával, veľmi ma projekt priťahoval a túžil som, aby niečo takéto zaznelo aj u nás.“

7 hodín hrania

„Vlajková loď“ – projekt kompletného uvedenia kartet Šostakoviča v poradí, v akom vznikali, prezentujú BQ od piatku (5.2.). Dohromady ide o takmer 7 hodín hrania, čo predstavuje pre hudobníkov obrovskú nie len fyzickú, ale aj mentálnu záťaž.

„Je to istým spôsobom šialenstvo, ale krásne šialenstvo, ktoré každého, kto si trúfne toto vypočuť za jeden víkend, môže ovplyvniť len pozitívne. Brodsky Quartet je mimoriadne skúsený ensembel a preto sa ani trochu neobávam, žeby takéto niečo nezvládli. Nakoniec, tento projekt odohrali za posledných 9 rokov niekoľkokrát. V Amsterdame ho dokonca na živo nahrajú na nové CD,“ poznamenal pre Bratislava24 Lupták.

Napriek už spomínanému faktu, že Šostakovičova tvorba nepatrí u nás medzi tie populárne, záujem o koncerty bol nakoniec značný. Úvodné dni bola sála rozhlasu zaplnená viac ako z dvoch tretín, včerajší koncert bol vypredaný takmer úplne.

Obavy o úspešnosť projektu však riaditeľ Konvergencii neskrýval: „Mal som obavy, či Veľkú sálu slovenského rozhlasu dokážeme zaplniť. Napriek tomu, že vstupné v Bratislave je o dve tretiny lacnejšie ako na tento istý projekt v zahraničí, vstupenky sa predávali veľmi pomaly. O to viac sa teším, že v čase, keď vznikal tento rozhovor, po predkoncerte a prvom koncerte kvarteta, obidva boli zaplnené takmer do plna. Bol to nádherný pohľad do sály.“

Prvý projekt vniesol medzi verejnosť nový pohľad na tvorbu ruského skladateľa, dobu, v ktorej žil aj na to, ako má interpretácia jeho diel so všetkými drobnými „ňuansami“ vyzerať.

Aktuálne – o 11tej v sále Slovenského rozhlasu prebieha koncert kvartet číslo 11,12,13 a 14, večer o 17tej zaznejú posledné dva „kusy“ – číslo 10 a 15. Voľné miesta ešte sú, tak to rozhodne stojí za to prísť a stráviť približne 60 minúť s Dimitrijom Šostakovičom.

Prečítajte si tiež: Činohra SND uvádza premiéru inscenácie Nevina, predstavia sa v nej herecké hviezdy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM