Rôzne Samospráva

VIZUALIZÁCIE: Takto by mal onedlho vyzerať hlavný kultúrny stánok v Rači

Rača zverejnila víťazný návrh anonymnej ideovej súťaže architektonického riešenia Nemeckého kultúrneho domu. Pozrite sa, ako bude vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Takto by mal onedlho vyzerať hlavný kultúrny stánok v Rači
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Rača

Začiatkom septembra sme vás informovali, že Nemecký kultúrny dom na ulici Barónka v bratislavskej mestskej časti Rača čaká zmena. Hlavná sála naplno slúži svojmu účelu, no väčšina priestorov vo výrobnej časti budovy je dlhodobo nevyužívaná.

Miestna samospráva preto vyhlásila verejnú anonymnú ideovú súťaž architektonického riešenia spomínaného kultúrneho domu. Tá už dnes pozná svojho víťaza.

Víťazný návrh

Odborná porota vyberala spomedzi siedmich návrhov. Na víťaznom projekte z dielne architekta Radovana Krajňaka sa jednoznačne zhodli. Ten podľa poroty spĺňa funkčné súvislosti a s minimálnymi zmenami rozvíja myšlienku vinárstva a vhodne sprístupňuje atraktívne pivničné priestory novým vstupom do fasády budovy z námestia.

Víťazný návrh počíta s vybudovaním reštaurácie a kaviarne, ktorá by sa v budúcnosti mohla rozšíriť o letnú terasu. Nad reštauráciou má vzniknúť penzión a v suteréne budovy pivnica, kde by sa mohli konať rôzne kultúrno-spoločenské podujatia.

S históriou Rače je neodmysliteľne spojená Mária Terézia, a preto autor víťazného projektu umiestnil jej sochu na námestie pred Nemecký kultúrny dom. Podľa neho socha dodá výnimočnosť samotnej budove, celému okoliu a bude mať aj význam z hľadiska cestovného ruchu.

„Som rád, že máme v rukách takýto ideový návrh riešenia doteraz aj nevyužívaných priestorov v Nemeckom kultúrnom dome. Páči sa mi, že navrhnutá zostava funkcií, okrem moderného rázu, zachováva tradíciu a doterajšie využitie. Bonusom je majestátna socha Márie Terézie v priestore pred budovou ako symbol jedinečného majstrovstva račianskych vinárov a ich vysokého ocenenia v období panovania cisárovnej,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský.

Víťazný návrh rekonštrukcie Nemeckého kultúrneho domu v Rači
5
Galéria
Zdroj: Bratislava - Rača
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM