Kultúra

Víkend otvorených parkov a záhrad odomkne brány aj do priestorov bežne neprístupných

Druhý júnový víkend bude na Slovensku tradične patriť parkom a záhradám či iným zaujímavým zeleným a historicky hodnotným lokalitám.

Ilustračný obrázok k článku Víkend otvorených parkov a záhrad odomkne brány aj do priestorov bežne neprístupných
Zdroj: TASR

Slovenské parky a záhrady sa už ôsmykrát hlásia k myšlienkam medzinárodného dobrovoľníckeho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad. V dňoch 10. – 12. júna 2016, v čase, kedy naplno vynikne kvitnúca a svieža vegetácia záhrad, budú sprístupnené a prezentované mnohé parky a záhrady, aby upozornili verejnosť na krásu zelených plôch, ich kvalitu, zaujímavú a bohatú históriu, potrebu ich ochrany i zveľaďovania.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Do praxe ju aplikujú organizátori podujatí v Anglicku, Írsku, Holandsku, v Poľsku, v Nemecku, v Portugalsku, v Austrálii, ale aj u našich susedov v Českej republike, Rakúsku či v Maďarsku.

Čítajte tiež: Príjemné miesta na oddych v centre Bratislavy

Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 Národný Trust n. o. – nezisková organizácia venujúca sa ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva.

Na vedomie mladej generácii

Hlavným cieľom podujatia je atraktívnou formou predstaviť návštevníkom hodnoty najmä historických parkov a záhrad Slovenska ako aj prácu ľudí, ktorí sa na tvorbe a údržbe týchto lokalít podieľajú či podieľali v minulosti. Organizátori a partneri podujatia chcú pozitívnymi príkladmi viesť ľudí a najmä mladú generáciu k aktívnej ochrane hodnôt zelených plôch.

Víkend otvorených parkov a záhrad sa v Bratislave bude tento rok konať v 16 súkromných i verejných parkoch a záhradách.

Po prvýkrát sa do podujatia zapája záhrada pri Veľvyslanectve Ruskej federácie na Palisádoch, pri tzv. Fábryho vile, ktorá je pre verejnosť bežne neprístupná. Zároveň sa podarilo sprístupniť aj Kochovu záhradu kde prebehnú aj dobrovoľnícke brigády. Viac na TU.

V Prüger-Wallnerovej záhrade bude nultý ročník festivalu Hidden Places hostiť umelca z Nemecka Martina Pfeifleho, ktorý tu bude prezentovať svoju „site specific“ umeleckú inštaláciu.

Bohatý sprievodný program

V spolupráci s mnohými partnermi a dobrovoľníkmi vo všetkých zapojených lokalitách pripravili pre návštevníkov bohatý a atraktívny program. Program podujatia je zverejnený na stránke www.vopz.sk v časti Záhrady a Parky a v programovom bulletine.

Do podujatia sa zapojilo aj hlavné mesto SR Bratislava s „parčíkom na Svoradovej“, ktorý bude prístupný vo víkendových dňoch 11. a 12. júna 2016. Hlavné mesto si pripravilo informatívny program, v ktorom nebude chýbať možnosť piknikovania v príjemnom prostredí pod stromami, kreslenie pre deti na tému „Bratislava, zelenaj sa“, zapojenie sa do hľadania názvu pre budúcu lokalitu „parčík Svoradova“ a ďalšie aktivity.

Parčík Svoradova je totiž súčasťou projektu „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy“. Cieľom tohto čiastkového projektu je revitalizácia parčíka na Svoradovej ulici. Projekt je financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Súčasťou tohtoročného VOPZ je aj odborný seminár venujúci sa problematike alejí a stromoradí, ktorý pod názvom Aleje a stromoradia – ich plánovanie, obnova a údržba sa uskutoční v piatok 10.6.2016 o 9:00 hod v Univerzitnej knižnici v Bratislave.

VIII. ročník podujatia sa opäť koná pod záštitou ministra kultúry p. Mareka Maďariča a primátora Hlavného mesta SR Bratislava p. Iva Nesrovnala.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Oáza pokoja uprostred mesta. Ako vyzerá jar v Medickej záhrade

Víkend otvorených parkov a záhrad
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM