Nina Táborská Kultúra

OBRAZOM: Oáza pokoja uprostred mesta. Ako vyzerá jar v Medickej záhrade

Patrí k najobľúbenejším bratislavským verejným parkom. Medická záhrada je ideálnym miestom pre oddych a kultúru. Viete, aká je jej história?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Oáza pokoja uprostred mesta.  Ako vyzerá jar v Medickej záhrade
Foto: Pavel Neubauer / Zdroj: TASR

V husto zastavanom priestore, medzi ulicami Špitálska, Americké námestie, Sasinkova, Poľná a 29. augusta, sa rozprestiera Medická záhrada s množstvom trávnatých plôch a kvetinových záhonov. Dnes je záhrada udržiavaná a spravovaná Starým Mestom, boli však obdobia, kedy pre ľahostajnosť majiteľov chátrala a upadala.

Dobytčí trh aj zberanie parciel

„Na východnom predmestí Bratislavy si v časoch Márie Terézie postavili svoje letné paláce niektorí významní šľachtici, medzi nimi i gróf Ján Gobert z Aspremontu. Jeho letný palác sa nachádza na dnešnej Špitálskej ulici,“ píše magistrát. Na tento účel tu v roku 1769 gróf kúpil polia a záhrady a o rok neskôr tu nechal postaviť rozsiahly jednoposchodový palác. K nemu dal vybudovať aj rozsiahlu záhradu, dnes známu ako Medická záhrada.

Začiatkom 19. storočia záhradu s celým komplexom budov odkúpil gróf Esterházy. „Počas jeho vlastníctva dosiahla záhrada vrchol svojho rozkvetu, dorástli pagaštanové aleje i ovocné stromy, ktoré sa v nej nachádzali. Neskôr boli pagaštanové aleje nahradené alejami lipovými, ktoré môžeme vidieť až do dnešných dní,“ informuje mesto Bratislava.

V druhej polovici 19. storočia však Esterházyovci predali záhradu rodine Jankovitsovej a v roku 1862 ju kúpil veľkoobchodník s ošípanými Karol Schiffbeck. Pre záhradu sa začali zlé roky. Chátrala a nebol záujem o jej zveľadenie. Bola obkolesená dobytčím trhom, podpísala sa na nej výstavba nových komunikácií a znehodnocovalo ju zaberanie parciel pre novostavby na východnej strane.

Tak zanikala postupne krása tohto prírodného priestoru

Napokon sa pred koncom storočia rodina Schiffbeckova rozhodla záhradu darovať univerzite na účely lekárskej fakulty. „Škola jej v tom období začala venovať väčšiu pozornosť a záhrada bola sprístupnená verejnosti, konali sa tu slávne študentské majálesy a v zadnej časti boli vybudované ihriská pre deti. Tie sa tu nachádzajú do dnešných dní,“ informuje ďalej magistrát.

Dnes Medická záhrada patrí k najobľúbenejším verejným parkom Bratislavčanov. Je ideálnym miestom pre relax a kultúru. Pozrite si vo fotogalérii, ako vyzerá počas slnečného víkendu.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Letná sezóna pomaly začína, mesto spustilo prvé fontány

Jar v Medickej záhrade
10
Galéria
Foto: Pavel Neubauer / Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM