Rôzne Správy

Bratislavská ZOO sa rozrástla o vzácne druhy zvierat

Na našej planéte žijú tisícky vzácnych živočíchov, ktoré radíme medzi ohrozené druhy. Zachraňovať tieto zvieratá sa snaží aj bratislavská ZOO.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská ZOO sa rozrástla o vzácne druhy zvierat
3
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Od roku 1970 vyhynulo na našej planéte neuveriteľných 58 percent druhov všetkých stavovcov, ktoré žijú vo voľnej prírode. Informáciu priniesla minulý rok štúdia Living planet 2016, ktorú vypracoval Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Ak sa správanie ľudí nezmení, toto číslo bude narastať.

Zachraňovať vymierajúce zvieratá pomáhajú zoologické záhrady na celom svete. Výnimkou nie je ani tá naša. V bratislavskej ZOO pribudli koncom októbra tri nové živočíchy, z toho dva patria medzi kriticky ohrozené druhy.

Vzácna antilopa

Jedným z nich je samica adaxa núbijského, ktorú priviezli z maďarskej ZOO. Táto vzácna antilopa preferuje pieskové a kamenisté púšte a polopúšte. Adaxy vytvárajú prevažne malé skupiny, ktoré sa počas migrácie za potravou zoskupujú do mnohopočetných stád. „Keďže ide o kriticky ohrozený druh, radi by sme rozmnožovaním prispeli k záchrane tohto druhu,“ praje si bratislavská ZOO.

Ničia ich prirodzený domov

Ďalším novým prírastkom v našej ZOO je samica diviaka visajanského, ktorá sa narodila 16. novembra 2015 v ZOO Budapešť. V Bratislave doplní už existujúcu chovnú skupinu týchto ohrozených živočíchov. Diviaky visajanské pochádzajú z dažďových lesov Filipín, a to z ostrovov Negros a Panay. Ľudia však tieto lesy vyrubujú, a tak ubúda z ich prirodzeného biotopu. Keďže ide o ostrovy, diviaky sa nemajú kam presunúť do nového prostredia.

Papagáj z Austrálie

Bratislavská ZOO privítala aj samčeka papagája kráľovského, ktorého plánujú spáriť so samičkou, ktorá sa už v ZOO nachádza. Papagáje kráľovské obývajú dažďové lesy Austrálie, kde žijú v malých skupinách. Živia sa semenami a plodmi, ktoré oberajú zo stromov a potom otvárajú silnými zobákmi. Dožívajú sa až 25 rokov.

Nové zvieratá v bratislavskej ZOO
3
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM