Rôzne Správy

Viete, po kom je pomenovaný Most Lanfranconi? Významnú osobnosť postihla tragédia

Grazioso Enea Lanfranconi bol šikovný inžinier a vynálezca. Vypracoval projekt regulácie Dunaja, aby Bratislavu ochránil pred povodňami. Tesne pred dokončením prác spáchal samovraždu.

Ilustračný obrázok k článku Viete, po kom je pomenovaný Most Lanfranconi? Významnú osobnosť postihla tragédia
11
Galéria
Zdroj: TASR

Možno aj vy patríte k tým, ktorí denne prechádzajú po Moste Lanfranconi a doposiaľ neviete, ako sa dostal k svojmu názvu. Meno grófa Lanfranconiho vám môže byť známe z pomenovania internátov FTVŠ. V Bratislave dokonca dodnes stojí jeho palác.

Ochrana pred povodňami

Grazioso Enea Lanfranconi sa narodil 20. mája 1850 v Pellio Intelvi v Taliansku. Okrem toho, že mal šľachtickú krv, bol aj šikovný inžinier a vynálezca. Vypracoval napríklad projekt regulácie Dunaja, aby Bratislavu ochránil pred povodňami. Venoval sa aj archeológii a filantropii. Ako mladý študoval v Miláne polytechniku a v roku 1867 sa s rodičmi a bratom presťahoval do Bratislavy.

Ako inžinier sa zaujímal najmä o riečne toky. Zmapoval Dunaj a zostavil hydrologickú mapu rieky. Chcel Dunaj spojiť s riekami Rýn, Odra a Labe.

Tejto téme venoval aj svoje práce: Die Wasserstraßen Europas und die Wichtigkeit der Regulierung der Donau (Vodné cesty v Európe a význam regulácie Dunaja, 1880), Die Regulierung der Flüsse Ungarns (Regulácia riek v Uhorsku, 1882) a ďalšie.

Dlhé roky sa venoval regulácii Dunaja. Staral sa o spevňovanie brehov a stavanie hrádzí.

Rieku začali pod jeho vedením regulovať v roku 1891, v roku 1896 projekt dokončili. V Bratislave zvýšili brehy a obložili ich kameňom. Vtedy Lanfranconi po prvý raz využil aj svoj vynález – samočinnú vykladaciu rampu.

Zberateľ a filantrop

Lanfranconi bol oceňovaný inžinier, no svoj život zasvätil aj archeológii. Okrem iného sa snažil nájsť hrob kráľa Arpáda. Bol veľmi sčítaný človek a filantrop, ktorý stál pri založení Uhorskej historickej spoločnosti. Zbieral tiež umenie (obrazy, grafiky) a knihy. Jeho obrovská knižnica bola umiestnená práve v Lanfranconiho bratislavskom paláci (dnešné Ministerstvo životného prostredia SR).

V roku 1888 daroval časť svojej umeleckej kolekcie bratislavskému Mestskému múzeu.

Gróf Lanfranconi žil v Bratislave v miestach, kde je dnešná FTVŠ a Botanická záhrada. Celú túto plochu zaberali jeho pozemky, na ktorých vybudoval park. Na sklonku života ho však postihla psychická choroba.

Zastrelil sa 9. marca 1895 svojou loveckou puškou.

Pochovali ho v talianskom meste Varese a na jeho počesť po ňom v milovanej Bratislave pomenovali vysokoškolský internát a most, v ktorého názve bola dlhé roky chyba a volal sa Lafranconi.

Až v roku 2021 Národná diaľničná spoločnosť (NDS) omyl napravia a most sa opäť nazýva správnym menom – Lanfranconi.

Historické fotografie: Most Lafranconi
11
Galéria
Zdroj: TASR

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM