Rôzne

Viete, koľko netopierov lieta nad vašou hlavou? Príďte ich spočítať!

Migrujúce raniaky hrdzavé môžete pozorovať v nedeľu v Devínskej Novej Vsi. Zároveň sa dozviete viac o živote tohto zaujímavého lietajúceho cicavca.

Netopiere nežijú iba v nerušenom prírodnom prostredí. Zvykli si na prítomnosť človeka a sú bežnou súčasťou bratislavských sídlisk. Okrídlený cicavec – raniak hrdzavý vie letieť rýchlosťou viac ako 50 kilometrov za hodinu. Hmyz loví vo výškach až do 1 000 metrov, najradšej na otvorených priestranstvách, nad lesným porastom či nad vodnými plochami.

Na sídliskách často vytvára početné kolónie, jeho domovom sú štrbiny a dutiny medzi panelmi. Podobne ako dážďovníky, aj tento živočíšny druh je ohrozený najmä zatepľovaním panelákov.

Sťahovavé netopiere

O tom, že sú netopiere bližšie než by sa zdalo, sa budete môcť aj vy presvedčiť počas medzinárodného sčítania migrujúcich raniakov hrdzavých, ktoré sa uskutoční už tento víkend v Devínskej Novej Vsi. Jesenné sťahovanie sa netýka iba vtáctva, migrujú aj iné zvieratá – hmyz, ryby a dokonca i netopiere. Vzhľadom na ich nočný spôsob života ostávajú pre nás ich cesty utajené. Až na jednu výnimku, ktorou je raniak hrdzavý.

Raniak hrdzavý patrí medzi väčšie druhy našich netopierov, v rozpätí krídel meria 32 – 36 cm a svoje meno dostal podľa výrazne hrdzavého sfarbenia. V letnom období žije v dutinách stromov, v štrbinách panelových domov a na jeseň sa časť populácie presúva juhozápadným smerom.

Vidieť ho aj cez deň

V tomto období lieta ešte pred západom Slnka, často už od skorého popoludnia. Práve túto súmračnú aktivitu sa rozhodli využiť chiropterológovia a cez víkend organizujú medzinárodné sčítanie migrujúcich raniakov hrdzavých. Tento rok sa do sčítania po prvýkrát zapoja i pozorovatelia zo Slovenska.

„Teplé a bezveterné septembrové súmraky sú pre pozorovanie raniakov ideálne. Netreba k tomu žiadne pomôcky, netopiere sú dobre viditeľné voľným okom. Stačí si len pred západom Slnka nájsť miesto s voľným výhľadom a čakať. Niekedy sme sami prekvapení, koľko netopierov sa s príchodom noci objaví.“ približuje pozorovanie netopierov Michal Noga, z organizácie SAOLA – ochrana prírody.

Netopiere môžete pozorovať už tento víkend pri cyklomoste Slobody v Devínskej Novej Vsi. Odborníci na netopiere pre návštevníkov akcie pripravili odborný výklad a ukážky práce chiropterológa.

nedeľa / Devínska Nová Ves, cyklomost Slobody / od 19:30 do cca 20:30 hod.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM