KAW Rôzne

Nemilosrdná Bratislava: Dážďovníky hynú pri zatepľovaní

Užitočných vtákov zachraňuje občianske združenie BROZ. Vybudovali pre nich „obytnú zónu.“

Ilustračný obrázok k článku Nemilosrdná Bratislava: Dážďovníky hynú pri zatepľovaní
Zdroj: OZ BROZ

Dážďovníky obyčajné spolu s netopiermi patria k našim susedom. Žijú s nami na sídliskách. Nemajú totiž veľa iných možností. Lesy miznú a oni hľadajú útočisko v štrbinách domov, medzi panelmi.

Dnes veľmi populárne a často nevyhnutné zatepľovanie ich však kynoží. Vyháňa ich z hniezdisk, často skonajú pod fasádou vynoveného paneláka. Niekedy sú doslova zamurované.

Za posledných desať rokov klesla populácia dážďovníkov v mestách na Slovensku o 50 percent.

„Existujú kompenzačné opatrenia – už štyri roky obhliadame budovy a inštalujeme náhradné búdky na hniezdenie týchto druhov priamo do zateplenia,“ hovoria nadšenci z OZ BROZ.

Dobrá vec sa podarila

Tento rok prišli ochranári s netradičným projektom – postaviť „obytnú zónu“ vyhradenú iba pre dážďovníky. „Hniezdna veža pozostáva z troch betónových stĺpov. Je na nich osadených viac ako sto hniezdnych búdok, v ktorých sa môže vyliahnuť až tristo mláďat ročne,“ informuje OZ BROZ.

Vežu sa podarilo postaviť vďaka podpore 247 ľudí, ktorí na účet združenia poslali finančný príspevok. Kto prispel sumou 30 eur a viac, môže teraz obdivovať búdku so svojim menom a aj vtáčiu rodinku, ktorá sa v nej usídlila.

Architektonicky zaujímavú a užitočnú hniezdnu vežu osadili včera, 11. augusta, na pozemok Slovenskej zdravotníckej univerzity na Kramároch, oproti nemocnici.

Čítajte aj: Záchrana belorítok na Moste SNP: Vtákom zabezpečia stavebný materiál na nové hniezda

Dážďovníky veža
8
Galéria
Zdroj: OZ BROZ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM