Alexandra Húsková Rôzne

Vieme, ako sa budú volať ulice v nákupnej zóne Pharos

Ružinovské zastupiteľstvo rozhodovalo o pomenovaní ulíc v nákupnej zóne Pharos. Ide o ulice v katastrálnom území Trnávky, medzi predĺžením Galvaniho ulice a Ivánskou cestou, západne od Letiska. Navrhované boli Ulica Vladimíra Dzurillu a Ulica Dušana Pašeka. Nakoniec poslanci rozhodli inak.

Ilustračný obrázok k článku Vieme, ako sa budú volať ulice v nákupnej zóne Pharos
Zdroj: Dnes24.sk

Komisiami aj Miestnou radou prešli tri návrhy od spoločnosti Development 4, a.s. (Pharos) a to: Ulica Vladimíra Dzurillu, Ulica Dušana Pašeka a Ulica Ladislava Horského. Keďže Horského už existuje, do úvahy prichádzali zvyšné dva návrhy. Ani jedna komisia však neodporučila prijať pomenovania podľa známych osobností, rovnako tak zástupcovia Miestnej rady.

Spoločnosť DEVELOPMENT 4, a.s. (Pharos) mala záujem pomenovať ulice pod jedným názvom, miestny úrad však doporučil rozdeliť názvy na viac častí, kvôli lepšej prehľadnosti.

Starosta Dušan Pekár upozornil, že poslanci miestneho zastupiteľstva dávajú len odporúčací návrh mestskému zastupiteľstvu, ktoré konkrétne názvy ulíc schvaľuje.

Pharos jeden dva tri

Poslanec Patrik Guldan navrhol skrátiť názov ulice na „Dzurillovu ulicu“. Poslankyňa Katarína Šimončičová nesúhlasila s pomenovaním ulíc podľa známych osobností a športovcov. Dôvodila tým, že priemyselné priestory nákupnej zóny sú nehodné toho, aby boli pomenované po významných športovcoch. Okrem iného pripomenula, že v Bratislave už máme Štadión Vladimíra Dzurillu, tak by bolo vhodnejšie po ňom pomenovať niektorú z priľahlých ulíc štadióna.

Poslanec Marián Gajdoš navrhol pomenovať ulice a jednotlivé adresy prevádzok očíslovať názvom Pharos a arabskými čislicami 1, 2, 3,…

Katarína Šimončičová namietla, že odsúhlasením tohto pomenovania bude zadarmo spravená reklama pre celú obchodnú zónu a obáva sa, aby sme v budúcnosti v Bratislave nemali ulice s názvami fast foodov, či iných obchodov. V tomto prípade však nejde o obytnú zónu, ale výhradne o obchodné prevádzky, ktoré potrebujú mať súpisné čísla kvôli zasielaniu pošty a podobne, odznelo v diskusii.

Poslanci nakoniec návrh s pomenovaním ulíc Pharos 1, 2, 3 odsúhlasili a po podpísaní starostom bude uznesenie prejednávané na najbližšom mestskom zastupiteľstve.

Prečítajte si aj: Zistili sme, akou autobusovou linkou sa dostanete do nového nákupného centra Pharos

Prečítajte si aj: Decathlon otvoril vo Pharose svoju druhú predajňu v Bratislave

Aký je proces pri pomenovaní jednotlivých ulíc v našom meste?

Obec môže označovať ulice a verejné priestranstvá v zmysle Zákona č.369/1990 Zb.z. V Bratislave je táto pôsobnosť upravená Štatútom Hlavného mesta Bratislavy, kedy je miestnemu zastupiteľstvu mestskej časti vyhradené predkladať mestskému zastupiteľstvu návrh na pomenovanie, alebo zmenu názvu ulíc a iných verejných priestranstiev. Konečné slovo v prípade názvov ulíc má mestské zastupiteľstvo.

Názvy ulíc a iných verejných priestranstiev sa určujú s prihliadnutím na históriu obce, na významné nežijúce osobnosti, na veci a podobne. Neprípustné sú názvy po žijúcich osobách, názvy dlhé, duplicitné, urážajúce mravnosť, náboženstvo alebo národnostné cítenie, jazykovo nesprávne a názvy nepriliehavé vzhľadom na históriu obce. Ďalší úzus je, nepomenovať žiadne verejné priestranstvo po osobe, ktorá nie je aspoň päť až desať rokov po smrti. K pravidlám pomenovávania patrí, že dva rozličné typy verejných priestranstiev sa nesmú volať rovnako.

Navrhované osobnosti

Vladimír Dzurilla

  • 02.08.1942 Bra­tislava
  • † 27.07.1995 Düssel­dorf

Vladimír Druzilla je legendou medzi slovenskými brankármi. Bol povestný svojím kľudom, ktorý dokázal preniesť na celý svoj tím. Mal brilantne vybrúsený štýl, bleskurýchlu lapačku a železné nervy. Vďaka týmto danostiam dokázal likvidovať nájazdy aj tých najnadanejších útočníkov. Počas svojej kariéry reprezentoval Československo 172 krát, odchytal 571 zápasov počas 19 sezón. Medzi slovenskými hokejistami je Vlado Dzurilla držiteľ najväčšieho počtu medailí z vrcholných podujatí.

Dušan Pašek

  • 7. september 1960, Bratislava
  • † 14. marec 1998, Bratislava bol

Slovenský hokejista, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja a klubu HC Slovan Bratislava. V roku 2007 bol uvedený do Siene slávy slovenského hokeja. V roku 1998 zomrel za záhadných okolností. Podľa oficiálneho vyšetrovania spáchal samovraždu. Bol draftovaný v roku 1982 tímom Minnesota North Stars v 4. kole z 81. miesta. V drese Československa odohral spolu 196 zápasov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM