Tomáš Stupavský Rôzne

Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Málo miest na Slovensku má tak zachované mestské hradby ako naša metropola

Možno ste ani nevedeli, že práve v Bratislave máme jedny z najzachovalejších mestských hradieb na celom Slovensku! Pozrite si premiérový diel nášho dokumentárneho seriálu s názvom „Čo v sebe ukrýva Bratislava“, kde sa dozviete viac o stredovekom opevnení nášho hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Videodokument „Čo v sebe ukrýva Bratislava“: Málo miest na Slovensku má tak zachované mestské hradby ako naša metropola
Foto: Adriana Banásová

Mestské hradby vznikli na prelome 13. 14. storočia, kedy Bratislava získala mestské privilégiá. Kvôli tureckým vpádom do Uhorska po roku 1526 začali panovníci horúčkovito opevňovať mestá po celom Slovensku, nevynímajúc ani našu metropolu.

Do dnešného dňa sa bohužiaľ zachovala z pôvodného opevnenia iba Michalská veža s barbakanom a priekoupou, Prašná bašta a časť hradieb spolu s dvoma vežami – Vtáčou vežou a Baxovou vežou.

Historická pamiatka, ktorá sa začína pri Dóme svätého Martina a lemuje Staromestskú ulicu, patrí zároveň aj k najmladším častiam pôvodného mestského opevnenia.

V polovici 90. rokov boli hradby sprístupnené verejnosti za veľkého ohlasu, ale postupom času začalo toto miesto upadať do zabudnutia. Hradby boli následne od roku 2001 definitívne zatvorené.

Od roku 2013 sa o mestské hradby začalo zaujímať občianske združenie Bratislavský Okrášľovací Spolok a dobrovoľnícky prevádzkovalo tento areál až do decembra 2014.

Viac o celých hradbách sa už dozviete v našom dokumente umiestneným pod článkom.

Kompletný zoznam dielov, na ktoré sa môžete každý pondelok tešiť nájdete tu.

Ak ste ešte nevideli druhú časť, v ktorej sa venujeme veži Dómu svätého Martina, neváhajte si ju pozrieť: Videodokument Čo v sebe ukrýva Bratislava: Nad Dómom svätého Martina vyčnieva veža, ktorá prevyšuje všetky ostatné v meste

Mestské hradby
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM