Rôzne Správy

VIDEO: Námestie slobody sa mení. Pozrite, ako sa maká na fontáne Družba

Fontána Družba na Námestí slobody v Bratislave prechádza po 40 rokoch prvou väčšou rekonštrukciou.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Námestie slobody sa mení. Pozrite, ako sa maká na fontáne Družba
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Momentálne sa na námestí pracuje na príprave betonáže podzemnej nádrže, búrajú sa existujúce konštrukcie a demontuje sa pôvodná technológia.

Osvieženie vo fontáne

Oprava fontány je v plnom prúde a potrvá minimálne rok. Družba bola podľa bratislavskej samosprávy v havarijnom stave, nefungujú čerpadlá, elektroinštalácia a poškodená je aj hydroizolácia bazénov. Taktiež je narušená statika 12-tonového kvetu. Väčšina technického zázemia fontány sa nachádza v podzemnej strojovni, ktorá je situovaná priamo pod fontánou.

Fontánu vypustili ešte v roku 2007 pre zlý technický stav.

„Po dokončení opravy sa majú jednotlivé bazény fontány viac sprístupniť ľuďom, aby sa v nich dalo osviežiť počas letných horúčav. Fontána tiež bude menej náročná na spotrebu vody. Okrem samotnej fontány sa bude upravovať aj priľahlé okolie, kde je dnes popraskaná žulová dlažba,“ priblížilo mesto. V druhej fáze sa začne postupne revitalizovať aj samotné námestie.

Po obnove bude priestor Námestia slobody viac prispôsobený verejným podujatiam, ktoré tu majú tradíciu.

Stromy aj ihrisko

Na námestí sa podľa plánov vysadia nové stromy, sprístupní sa časť vyvýšených záhonov a vybuduje sa detské ihrisko. Plánuje sa nový mobiliár, pričom smetné koše a lampy verejného osvetlenia majú citlivo nadviazať na pôvodný kvalitný dizajn.

Fontána Družba bola postavená v rokoch 1979 až 1980. Má priemer 45 metrov. Centrálna plastika váži 12 ton, je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele a v minulosti bolo v bazénoch až 2000 kubických metrov vody.

Fontánu Družba aj s celým Námestím slobody revitalizuje hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy v rámci Programu obnovy verejných priestorov Bratislavy – Živé miesta.

Zdroj: Bratislava - Magistrát

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM