Rôzne Správy

VIDEO: Cyklomost VysoMarch je otvorený. Prevezte sa parádnym, viac ako 20-kilometrovým, okruhom

Dokončením mosta sa vytvoril 21-kilometrový okruh, ktorý prepája medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp - Thaya - March a dva cyklomosty.

Zdroj: TASR/Dano Veselský

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) so spolkovou krajinou Dolné Rakúsko otvorili v sobotu (7. 5.) oficiálne nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Ide v poradí o druhú cyklolávku, ktorá prepája Slovensko s Rakúskom.

Verím, že vás dovedie za zážitkami v prekrásnej prírode povodia Moravy a spoznáte nielen faunu a flóru, ale aj zaujímavosti, ktoré ponúka jedna aj druhá strana,“ pozýva predseda BSK Juraj Droba.

Bez auta

Keďže projekt podporuje ekologickú a udržateľnú mobilitu, príchod zo slovenskej strany k cyklomostu je možný iba na bicykloch, kolobežkách či pešo.

Prípravné práce trvali podľa kraja takmer desať rokov. Vytypovaných bolo päť lokalít, z ktorých dve boli veľmi reálne. Výstavba cyklomostu sa začala v apríli 2021. Most je dlhý 270 metrov a široký štyri metre. Celkové náklady na projekt sú vyše päť miliónov eur s DPH. BSK financuje 2 059 499 eur s DPH.

Parádny cyklookruh

Dokončením mosta sa vytvoril 21-kilometrový okruh, ktorý prepája medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp – Thaya – March a dva cyklomosty. Okrem toho vo Vysokej pri Morave i Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý prepája túto bratislavskú mestskú časť s rakúskym Schloss Hofom.

Historické záznamy spomínajú most cez rieku Morava pri obci Marchegg už v 13. storočí a trajekt bol naposledy v prevádzke do roku 1918. Spojenie Rakúska s obcou Vysoká pri Morave sa tak obnovilo po vyše 100 rokoch.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR/Dano Veselský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM