Alexandra Húsková Samospráva

Viac zelene, viac kosenia, menej špiny. Tak by mala Bratislava vyzerať v tomto roku

Verejné priestory v hlavnom meste čakajú zmeny. Vedenie hlavného mesta vyčlenilo v rozpočte na čistotu verejných priestorov rekordnú sumu peňazí. Bratislava by tak mala byť čistejšia a začiatkom leta aj zelenšia.

Ilustračný obrázok k článku Viac zelene, viac kosenia, menej špiny. Tak by mala Bratislava vyzerať v tomto roku
Zdroj: Dnes24.sk

„Čistota mesta je popri doprave jednou z priorít v Bratislave. Hneď v prvom roku sme preto rozhodli o zvýšení čiastky v mestskom rozpočte na čistotu a v tomto roku sme sumu výrazne zvýšili na 11 miliónov eur. Čistota a bezpečnosť sú totiž tou najzákladnejšou povinnosťou, ktorú je každé mesto povinné dať svojim obyvateľom,“ uviedol Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy.

Mesto plánuje intenzívnejšie zametať mestské priestory, kosiť. Pribudnú nové koše ako aj lavičky. Novú zeleň by mala pribudnúť v zónach, v ktorých je najväčší pohyb ľudí a zároveň v zónach, v ktorých výsadba bola dlhodobo naplánovaná.

Prečítajte si aj: Ako by mohli vyzerať kvetináče v uliciach Bratislavy? Zelená hliadka vyhlásila tender na estetický kvetináč

„Ďalšie peniaze navyše, takmer 2 milióny eur, sme vyrokovali od vlády,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Primátor zároveň avizoval, že prvýkrát v histórii sa v meste umiestnia aj samozavlažovacie kvetináče, do ktorých bude vysadená mobilná zeleň.

„Z vyčlenených financií osadíme nové smetné koše a lavičky, vysadíme zeleň. 1 milión eur z dotácie vlády použijeme na aktivity súvisiace s upratovaním a čistením mesta ako zametanie mestských priestorov, kosenie, orezávanie, vysypanie košov tak, aby sme zvýšili periodicitu prác,“ doplnil primátor Nesrovnal.

Mesto zároveň v súvislosti s úpravou verejných priestorov a čistotou verejných priestranstiev vyčlenilo rekordné sumy aj na boj s graffiti. Hlavné mesto má zakúpený prístroj na odstraňovanie graffiti z mestských budov, na 90-tisíc eur sa zvýšil grant pre súkromných majiteľov budov, ktorí si svoje budovy očistia od nevkusných čmáraníc.

Prečítajte si aj: Zdobia aj váš dom grafity? Odstrániť ich môžete aj za mestské peniaze

Vyčistenie Mosta SNP od grafitov

Vyčlenených bolo 200-tisíc eur na boj proti graffiti, ktoré bude zahŕňať napríklad kompletné vyčistenie Mosta SNP či podchodu na Trnavskom mýte. Tieto financie sa použijú nielen na odstránenie graffiti, ale aj na antigraffiti náter.

„Investujeme do nových stromov, kvetov, lavičiek či smetných košov preto, aby bola Bratislava krajšia, aby sa v nej dobre žilo a aby sme sa v našom meste dobre cítili – jednoducho, aby tieto veci slúžili každému,“ povedal primátor.

S čistením a výsadbou chce vedenie mesta začať už začiatkom marca a skončiť do júna. Všetko bude ale, samozrejme, závisieť od počasia. „Aj takýmto spôsobom chceme skrášliť naše verejné priestory, ktoré slúžia nám všetkým,“ dodal primátor.

Už v minulom roku spravilo mesto viaceré opatrenia, ktoré mali za cieľ skrášliť verejné priestory a revitalizovať ich: napríklad oprava, oštítkovanie a pasport lavičiek, nákup a osadenie nových smetných košov, vyčistenie Kollárovho námestia a revitalizácia Námestia Franza Liszta, zapojenie ľudí bez domova a odsúdených do čistenia mesta a pod.

Prečítajte si aj: Obrazom: Drevená konštrukcia na predstaničnom námestí sa dočkala obnovy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM