Nina Táborská Samospráva

Obrazom: Drevená konštrukcia na predstaničnom námestí sa dočkala obnovy

Hlavná stanica ani jej okolie nepatria k častiam Bratislavy, na ktoré by jej obyvatelia mohli byť pyšní. Výstavba novej stanice je stále v nedohľadne, a tak sa mesto rozhodlo aspoň o isté úpravy.

Ilustračný obrázok k článku Obrazom: Drevená konštrukcia na predstaničnom námestí sa dočkala obnovy
Zdroj: Dnes24.sk

Pešia cesta predstaničným Námestím Franza Liszta ku železničnej Hlavnej stanici v Bratislave sa stala príjemnejšou a bezpečnejšou. Od tohto týždňa je pre cestujúcich opäť otvorený prechod popod drevenú konštrukciu smerom ku nástupištiam mestskej hromadnej dopravy – autobusov a trolejbusov.

Oprava poškodenej časti drevenej konštrukcie stála mesto 36-tisíc eur. Pribudli nové drevené nosné prvky konštrukcie prístrešku, očistili sa nosné stĺpy od plagátov. „Cestujúci tak môžu opätovne využívať prechod aj popod drevený prístrešok smerujúci od budovy SAV k Hlavnej stanici,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Čítajte tiež: Prestavba Hlavnej stanice v nedohľadne: Mesto chce investorovi vypovedať zmluvu

S prípravnými prácami sa začalo ešte na jeseň, kedy sa odstraňovali nánosy z povrchu dreveného prístrešku, ktorý vedie k nástupištiam MHD v priestore Hlavnej stanice. Vzhľadom na jeho katastrofálny stav sa vedenie mesta rozhodlo, že pristúpi k jeho rekonštrukcii. Okrem toho, že odpadu z pílenia, drvenia a nánosov na prístreškoch bolo toľko, že pracovníci potrebovali dva 9-kubíkové kontajnery, tiež zistili, že stav prehnitia drevenej konštrukcie v jeho prednej časti je tak závažný, že musí byť zrekonštruovaný.

Predstaničné námestie, ako jedna zo vstupných brán do hlavného mesta, prešlo v roku 2015 revitalizáciu. Zmenila sa napríklad organizácia dopravy a pribudlo nové vodorovné a zvislé dopravné značenie, povrchy komunikácií, chodníkov, nástupíšť, pribudli nové smetné koše, boli nanovo natrené zábradlia.

Parkovisko taxíkov bolo presunuté do spodnej časti námestia, čím sa uvoľnilo obratisko pre krátke nastúpenie a vystúpenie z vozidiel MHD. „K príjemnejšiemu, estetickejšiemu výrazu námestia prispela nepochybne aj výsadba zelene, presvetlenie stromoradia, ale aj odstránenie nelegálnych reklamných plôch a vyčistenie povrchov od grafitov,“ uviedla Skokanová.

Prečítajte si tiež: Taxikári sa pred Hlavnou stanicou vynašli. Využili medzeru v zákone a naďalej na obratisku parkujú

Foto: Magistrát.

Obnova prístrešku na Hlavnej stanici
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM