Kultúra

Veľkoformátové fotografie Jindřicha Štreita pripomínajú časy normalizácie

Fotografie českého dokumentaristu ukazujú, aký bol život bežného človeka v časoch normalizácie. Výstava je tiež spomienkou na 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

Ilustračný obrázok k článku Veľkoformátové fotografie Jindřicha Štreita pripomínajú časy normalizácie
3
Galéria
Zdroj: TASR

Fotografie oceňovaného českého dokumentaristu Jindřicha Štreita sú spomienkou na život v časoch socializmu. Jeho bratislavská výstava je tiež spomienkou na 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

Absurdná (AB)normalizácia

Čiernobiele zábery svetoznámeho fotografa Jindřicha Štreita si budú môcť Bratislavčania a návštevníci Hviezdoslavovho námestia pozrieť do 21. augusta 2018. Na výstavu pod holým nebom nadväzujú ďalšie snímky z cyklu v Prolaika Gallery Restaurant, ktoré budú prístupné do 14. septembra 2018.

Výstava približuje život v Československej socialistickej republike v rokoch 1967 až 1989, teda prevažne v dobe tzv. normalizácie. A keďže toto obdobie bolo v skutočnosti niečím abnormálnym, spisovateľ Ludvík Vaculík vymyslel výstave názov (AB)normalizace.

Život ľudí v nedávnej socialistickej minulosti dokumentujú fotografie českého autora Jindřicha Štreita v centre Bratislavy. Výstava s názvom (Ab)normalizace v galérii Prolaika a na Hviezdoslavovom námestí je realizovaná v rámci 50. výročia od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa.

Optimizmus neľahkej doby

„Každá fotografia je samostatný príbeh. Aj keď 20-ročné obdobie po vpáde vojsk do roku 1989 bolo neľahké, táto retro výstava je optimistická a zo záberov vyžaruje obrovská ľudskosť,“ na vernisáži povedala Nora Gill, riaditeľka agentúry CzechTourism Slovensko, ktorá s partnermi a pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky v Bratislave výstavu organizuje.

Návštevník výstavy sa pousmeje nad zábermi, ako občania vo voľbách volili mier a život proti jadrovej vojne, oslavovali výročia KSČ a rôzne sviatky v kultúrnom dome aj na verejných priestranstvách. Dokumentom doby je aj obchod západného tovaru za valuty Tuzex, robotníci pri práci a desiatej, predavač mäsa v predajni pri prázdnych hákoch na stene bez zaveseného tovaru, novinová a televízna propaganda či nazretie do domácnosti obyčajných ľudí.

„Vystavovať v Bratislave je pre mňa stále radosť aj pocta. Nie sú to fotografie o kráse republiky, nie sú to kultúrne pamiatky, ktorých máme veľa. CzechTourism by na ne nenalákal zahraničných turistov,“ vtipne konštatoval autor. Fotografie z normalizačného obdobia sú najmä zo severu Moravy a výstava korešponduje s rovnomennou vydanou knihou s textom Ludvíka Vaculíka.

(AB)normalizácia - výstava
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM