Kultúra

FOTO: V múzeu dizajnu ožijú spomienky na detstvo. Pripomenú vám ho hračky, nábytok aj móda

Zaujímavá expozícia 100 rokov dizajnu vznikla pri príležitosti stého výročia založenia ČSR a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V múzeu dizajnu ožijú spomienky na detstvo. Pripomenú vám ho hračky, nábytok aj móda
16
Galéria
Zdroj: TASR

Chcete si zaspomínať na časy svojho detstva? Expozícia Slovenského múzea dizajnu (SMD) je na to ako stvorená!

Hračky, nábytok aj móda

Výstavný projekt múzeum otvorilo pri príležitosti 100. výročia založenia ČSR a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky s cieľom doplniť prázdne miesta v dejinách slovenského dizajnu.

V podkrovnej expozícii v Hurbanovch kasárňach nájdete hračky, stoličky, rôzne druhy písma, plagáty, knižný dizajn, móda a iné textilné výrobky, rádiá, elektrospotrebiče a ďalšie predmety používané v domácnosti. Dozviete sa, že v zbierkach SMD sú najviac zastúpené výrobky z kombinovaných materiálov, kto boli najvýznamnejší producenti smaltového riadu alebo súkromní výrobcovia keramiky.

Expozícia je rozdelená na dva základné celky – produktový a komunikačný dizajn. „Máme tu vyše 500 predmetov z oblasti dizajnu a úžitkového umenia, ktoré boli vyrobené za ostatných 100 rokov na našom území. Produktový dizajn delíme podľa materiálu na výrobky z dreva, skla, plastov, kovov. Ukazujeme aj proces a experiment vývoja dizajnérskeho riešenia. Tiež geometrizáciu v dizajne, čo je fenomén naprieč celým storočím,“ povedal na otvorení výstavy vedúci SMD a hlavný kurátor výstavy Maroš Schmidt.

Najmladšie múzeum

Prezentovaný výber zo zbierok SMD je výsledkom niekoľkoročnej vedecko-výskumnej a zbierkotvornej práce najmladšieho slovenského múzea. Vzniklo koncom roku 2013 ako súčasť Slovenského centra dizajnu, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo kultúry SR.

„Oblasť dizajnu na Slovensku bola doteraz zanedbávaná. Česká strana si svoj dizajn zmapovala dávno a kvalitne. My máme mnohé biele miesta a prázdne police, ktoré zapĺňame tým, čo sa u nás vyprodukovalo. Máme byť na čo hrdí,“ dodal Schmidt.

Výstavu si môžete pozrieť až do 29. júna 2020. Múzeum, kde sa vstupé neplatí, je otvorené denne okrem pondelka od 13:00 do 18:00 hod.

Výstava 100 rokov dizajnu
16
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM