Kultúra

Veľká PARÁDA v centre Bratislavy: Zaparkuje tam viac ako 100 nablýskaných VETERÁNOV

Preteky 1000 mil československých patria medzi legendy medzivojnového československého automobilového športu. Milovníci historických áut ich s prestávkami organizujú od roku 1933.

Ilustračný obrázok k článku Veľká PARÁDA v centre Bratislavy: Zaparkuje tam viac ako 100 nablýskaných VETERÁNOV
10
Galéria

Na Hviezdoslavovom námestí v Starom Meste sa zastaví takmer 120 veteránov, historických vozidiel vyrobených do roku 1939. Stane sa tak v rámci pretekov 1000 míľ československých. Novinkou budú preteky škôlkárov na šliapacích autách.

Nablýskané veterány

„V prvý deň (12. augusta) súťažné posádky vyrazia na 1. etapu na trase Praha-Bratislava, v piatok 13. augusta prebehne slovenská časť súťaže. Počas tejto etapy sa budú musieť pretekári popasovať napríklad s výmenou sviečky na aute či výjazdom na Pezinskú Babu,“ približujú organizátori. Súťažiť budú v šiestich kategóriách a troch etapách.

Automobilové veterány odštartovali z Prahy o 7.00 hod., úžasný sprievod vozidiel dorazí na Hviezdoslavovo námestie dnes (12. augusta) o 17.00 hod.

Podľa starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej dokazujú tieto preteky okrem iného to, že kvalitná práca má svoj význam. „Osemdesiatročné veterány si aj po rokoch dokázali udržať nielen nádherný dizajn, ale aj funkčnosť. Možno práve vďaka týmto nádherným autám si význam poctivej remeselnej zručnosti zapamätajú aj naše deti,“ verí Aufrichtová.

Preteky šliapacích autíčok

Tohtoročnou novinkou slovenskej časti podujatia budú preteky najmenších Staromešťanov na šliapacích autíčkach. Preteky s názvom 100 metrov bratislavských odštartujú 13. augusta o 17.00 hod. na Hviezdoslavovom námestí. Sprievodný program bude pripravený už od 14.00 h. Jeho súčasťou bude aj charitatívna aukcia pre Kvapku nádeje.

Aktuálny ročník sa koná ako pripomienka 120. výročia narodenia automobilového a motocyklového pretekára Bohumila Turka, ktorého kariéru ukončila havária na pretekoch 1000 míľ československých v roku 1935.

Legenda

Preteky 1000 míľ československých patria medzi legendy medzivojnového československého automobilového športu. Milovníci historických áut ich s prestávkami organizujú od roku 1933. Preteky sa konali pod patronátom prezidenta republiky. Slávu pretekov oživili v roku 1970. Do roku 1977 sa akcia konala každoročne, neskôr už len príležitostne. Od roku 2015 jazdia historické automobily 1000 míľ československých opäť každý rok.

Hlavným organizátorom pretekov je Spolok 1000 míľ československých spolu s Autoklubom Českej republiky a Národným technickým múzeom Praha.

Nenechajte si ujsť ďalšie skvelé podujatia v Bratislave

PRETEKY VETERÁNOV 1000 MÍĽ ČESKOSLOVENSKÝCH ZAČALI Automobilové veterány odštartovali z Prahy o 7.00, pretekárov...

Posted by Staré Mesto - srdce Bratislavy on Thursday, August 12, 2021
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM