Rôzne

Do Bratislavy po prvýkrát prichádzajú vegánsko-vegetariánske vianočné trhy!

Už teraz si môžete robiť zálusk na bryndzové halušky, polievky, parené buchty, donuty, vegan wrapy, ale aj zdravé verzie toho, čo poznáte z „mäsitých“ vianočných trhov.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy po prvýkrát prichádzajú vegánsko-vegetariánske vianočné trhy!
5
Galéria
Zdroj: VegDay , Umelka

Bratislavčania si vianočné trhy v hlavnom meste spájajú najmä s mastným vysmážaným jedlom, vareným vínkom a inými sladkými či slanými dobrotami. Vegáni a vegetariáni si ale na týchto dobrotách pochutnávať nemôžu. Tento rok sa však myslelo aj na nich!

Vianoce v zdravom šate

V decembri sa budú v Bratislave po prvýkrát konať vegánsko-vegetariánske vianočné trhy, ktoré organizuje vegánska organizácia VegDay v areáli obľúbenej záhrady Umelka Pub.

Napriek tomu, že tu nenájdete jedlo s mäsom a živočíšnymi produktami, prísť môže každý, komu záleží na zdravom stravovaní a našej planéte. „Vybrali sme si túto cestu. Je to neľahký boj, ale sme presvedčení, že robíme správnu a maximálne pozitívnu vec a trošku "osviežiť“ tradície nieje v tomto prípade na škodu," hovorí za organizátorov Marko Šimonek z VegDay.

Tešiť sa môžete na známe „tváre“ vegánskeho a vegetariánskeho stravovania v Bratislave, ktoré budú organizátori postupne zverejňovať. Už teraz si ale môžete robiť zálusk na bryndzové halušky, polievky či gulášik, parené buchty, donuty, vegan wrapy, ale aj zdravé verzie toho, čo poznáte z „mäsitých“ vianočných trhov.

Zdroj: VegDay

Zdravé dobroty

„Budeme mať aj cigánsku, ale vo vege šate. Kto ju vyskúšal, vie, že je to pecka! A chceme pritiahnuť aj zvedavcov a kritikov vegánskeho stravovania, aby zistili, že to skutočne nieje o "žraní trávy“. Okrem cigánskej sa všetci môžu tešiť aj na Beyond meat burger. Ja osobne si myslím, že kto ochutná túto náhradu mäsa, už ju z jedálnička nevyradí. Je to fakt skvelá a zdravá sranda," priblížil Marko.

Zdravé dobroty budete môcť zapiť vareným vínkom, v ponuke budú obľúbené ovocné vína Miluron, čaje, káva, aj studené čapované nápoje.

„Tešíme sa, že môžeme do Bratislavy priniesť niečo nové, práve preto, že sa vianočné trhy spájajú s cigánskou a podobne. Mnohí návštevníci si jedlo zakúpia a sťažujú sa, buď na kvalitu, alebo im je následne ťažko. Tým nechceme znevažovať klasické trhové "menu“, no napríklad taký vegán či vegetarián má na týchto miestach zúžený výber," povedal Marko.

Zdroj: VegDay

Čarovná atmosféra

K vianočným trhom patrí aj hudobný a sprievodný program. Každý deň sa môžete tešiť na prednášky, či už o stravovaní alebo zdravom životnom štýle.

„Chceme, aby bola atmosféra trhov skutočne čarovná. Areál je skvele vybavený či už sedením, vykurovaním, toaletami, takže chceme, aby návštevník na trhoch zotrval, nielen "zobral cháles a ušiel sa skryť pred zimou“. Tešíme sa na každého jedného návštevníka," pozýva Marko na prvý ročník vegánsko-vegetariánskych vianočných trhov.

A aké by to boli vianočné trhy, keby ste si v stánkoch nemohli kúpiť aj nejaký ten darček alebo pamiatku! „Určite plánujeme zaradiť do ponuky stánkov aj predajcov s darčekovým sortimentom. Chceme sa zamerať na eco výrobky, oblečenie, drobnosti, ručné výrobky a iné,“ dodal Marko s tým, že stánky sa počas týchto dní budú obmieňať.

Vegánsko-vegetariánske vianočné trhy budú trvať 10 dní, od 13. – 23. decembra 2019 v záhrade Umelka Pub.

VegDay
5
Galéria
Zdroj: VegDay

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM