Kultúra

Do Opery SND sa vracia Sadko v réžii amerického režiséra D. Kramera

Opera Rimského-Korsakova rozoznieva príbeh hudobníka Sadka, ktorý chce podnietiť ostatných k úniku z izolácie, z uzavretého prostredia domoviny k objavovaniu nových svetov.

Ilustračný obrázok k článku Do Opery SND sa vracia Sadko v réžii amerického režiséra D. Kramera
5
Galéria

Opera Slovenského národného divadla (SND) uvedie v piatok 26. januára v novej divadelnej budove premiéru opery Sadko ruského skladateľa Nikolaja Rimského-Korsakova. Inscenáciu pripravuje v spolupráci s Flámskou operou v Antverpách a Gente. Ako režisér sa po prvý raz predstaví v Bratislave americký tvorca Daniel Kramer.

Legenda v modernom šate

„Sadko tu absentoval veľmi dlhú dobu, Opera SND hrala a pripravila inscenáciu pred touto aktuálnou len raz, bolo to v roku 1960, režisérom bol Miloš Wasserbauer, hudobné naštudovanie pripravil Gerhard Auer,“ uviedol v stredu na tlačovej konferencii riaditeľ opery Slavomír Jakubek.

„Uchvátila ma orchestrácia Rimského-Korsakova, súčasné publikum má dosť v obľube hudbu z prelomu storočí, pretože sa snúbi aj so zrodením filmovej hudby, ako ju poznáme dnes,“ povedal Kramer. Režisér, ktorého čaká debut pred bratislavským publikom, pochádza zo štátu Ohio. Podľa vlastných slov vyrastal na ovčej farme v „bolestne pobožnej komunite“.„Je to nesmierne bohatá, fantazijná a plná hudba, je to zrodenie filmovej hudby,“ podčiarkol filmový aspekt v tvorbe Rimského-Korsakova tvorca opery, ktorá je podľa jeho slov hlavne „o strachu z druhých“.

Kramer inscenoval legendu z 12. storočia v modernej podobe. Opera sa odohráva v súčasnosti, ale so snovými časťami. Na scéne sa objaví aj veľká televízna obrazovka. „Je stvárnením kapitalizmu, toho, čo sa uznáva v našej spoločnosti – zlata, nákupných centier, nekonečného nakupovania,“ vysvetlil režisér opery, v ktorej sa hlavný hrdina vydáva na 12-ročnú púť, aby pochopil, čo je pre neho dôležité, aké sú skutočné hodnoty.

„Sadko sa prebudil, dospel k hodnotám. Mne osobne sa k mojim vlastným hodnotám trvalo dostať 41 rokov, kým som pochopil, že moja rodina je dôležitejšia ako moja kariéra,“ dodal režisér diela „o mužovi, ktorý sa vzoprel komunite“.

Šokujúca premiéra

Rozprávková opera ruského romantika Rimského-Korsakova rozoznieva príbeh hudobníka Sadka, ktorý chce podnietiť ostatných k úniku z izolácie, z uzavretého prostredia domoviny a k objavovaniu nových svetov. Jeho sen však naráža na odmietnutie a nedôveru.

Novú interpretáciu Korsakovho diela hudobne naštudoval Rastislav Štúr, ktorý je aj dirigentom opernej inscenácie. Dramaturgom je Martin Bendik, scénu navrhla Annette Murschetz, kostýmy Konstanze Hoffman, zbormajstrom je Pavel Procházka. „Je to jedna prenádherná opera s nádhernou inštrumentáciou, Korsakova považujem možno za jedného z najlepších inštrumentátorov vôbec,“ zhodnotil čerstvý držiteľ Krištáľového krídla Rastislav Štúr.

V hlavnej úlohe sa predstaví Michal Lehotský. V ďalších postavách účinkujú Monika Fabianová, Denisa Šlepkovská, Jozef Benci, Ľudovít Ludha, Aleš Jenis, Peter Mikuláš, Ľubica Vargicová, Juraj Peter, Ján Babjak, Ivan Ožvát a František Ďuriač. „Pán režisér je veľmi príma chlapík, spolupráca s ním bola veľmi fajn. Na druhej strane si myslím, že to bude jedna z najšokujúcejších premiér, ktoré ste tu videli,“ uzavrel Štúr.

Sadko, opera SND
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM