Správy

Vážnych zranení DETÍ na kolobežkách pribúda. Polícia VARUJE: Na ceste nie ste sami!

Až polovica zranených kolobežkárov utrpela zlomeninu hornej končatiny. V štvrtine prípadov išlo o otvorené rany vyžadujúce šitie.

Ilustračný obrázok k článku Vážnych zranení DETÍ na kolobežkách pribúda. Polícia VARUJE: Na ceste nie ste sami!
9
Galéria

Oddelenie urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) eviduje v poslednom období nárast počtu detí vyšetrených pre zranenie získané počas jazdy na kolobežke, uviedla hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

Zvýšený počet úrazov s používaním elektrických kolobežiek evidujú aj zdravotníci Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Zranení kolobežkári

„Len za mesiac jún 2021 sme takto ošetrili 43 detí, z ktorých desať si vyžadovalo hospitalizáciu s následnou chirurgickou intervenciou,“ priblížila Kamenická. Najčastejšou príčinou zranení bol samotný pád z kolobežky, prípadne sa kolobežkár zrazil s inou osobou alebo predmetom, alebo bol zrazený osobným automobilom.

Až polovica zranených kolobežkárov utrpela zlomeninu hornej končatiny. V štvrtine prípadov išlo o otvorené rany vyžadujúce šitie. „Medzi najčastejšie poranenia patria úrazy hlavy. Ďalej sú to odreniny, pomliaždeniny spôsobené pádom a lekári sa stretávajú sa aj so závažnejšími zraneniami, ako sú zlomeniny končatín a poranenia chrbta,“ načrtla Kliská.

Na ceste nie ste sami!

Polícia upozorňuje kolobežkárov, že spolu s cyklistami a chodcami patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky. „Prípadný stret s motorovým vozidlom alebo pevnou prekážkou končí vo väčšine prípadov smrťou alebo ťažkým zranením. Preto je potrebné správať sa ohľaduplne a disciplinovane v cestnej premávke a nezabúdať na to, že na ceste nie sú sami,“ pripomenula hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Lekári kliniky detskej chirurgie odporúčajú využitie všetkých dostupných ochranných pomôcok pre kolobežkárov, ako sú helma, chrániče lakťov, kolien a podobne. Avšak na prvom mieste je opatrnosť a zodpovednosť, ktorá znižujúcim sa vekom dieťaťa je hlavne na jeho rodičoch,“ pripomenula Kamenická.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM