Rôzne Správy

Zelené kolobežky jazdia opäť kade-tade: Niektorým Bratislavčanom pomáhajú, iní na nich hromžia

Čo všetko si môžu kolobežkári v uliciach hlavného mesta dovoliť?

Ilustračný obrázok k článku Zelené kolobežky jazdia opäť kade-tade: Niektorým Bratislavčanom pomáhajú, iní na nich hromžia
21
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Pred rokom dorazili do hlavného mesta nové zdieľané elektrické kolobežky od spoločnosti Bolt. Ľuďom pomáhajú pri pohybe v meste, no vzbudzujú aj vášne po kolíziách s chodcami či pri nesprávnom parkovaní.

Bicykle aj elektrické kolobežky môžu byť dobrou náhradou za auto. Problémom je však nedisciplinovanosť ľudí. Len tak pohodené bicykle a kolobežky sú dennou realitou a rovnako tiež kolobežkári, ktorí nedodržiavajú pravidlá.

Len pre dospelých

Zákon používateľov kolobežiek vníma ako vodičov nemotorového vozidla a platia pre nich podmienky ako pre cyklistov. Podmienkou použitia kolobežky Bolt nie je vodičský preukaz, používateľ však musí mať viac ako 18 rokov. Vek kontroluje spoločnosť cez aplikáciu, kde pred použitím kolobežky musí každý zadať svoj dátum narodenia.

„K použitiu kolobežky musíš mať v aplikácii pridanú platobnú kartu. Požadovaný vek na používanie elektrickej kolobežky je minimálne 18 rokov,“ informuje Bolt na svojom webe.

Často sa však stáva, že neplnoletým zaplatia takúto jazdu na zelenej kolobežke rodičia, resp. starší rodinní príslušníci. Po uliciach sa potom preháňajú na kolobežke aj mladší tínedžeri.

Viac o doprave v Bratislave

Pohodené kade-tade

Aj keď sú všetci noví užívatelia elektrických kolobežiek pred prvým použitím v aplikácii informovaní o pravidlách správneho parkovania, realita je často celkom iná. V uliciach potom „zakopávame“ o pohodené zelené kolobežky, častokrát odstavené na miestach, kde by sme ich skutočne nečakali.

Každý užívateľ po dokončení prvej jazdy obdrží špeciálny e-mail, v ktorom sú miesta pre parkovanie detailnejšie popísané, napríklad využívanie všeobecne „hluchých miest“ a vyvarovanie sa parkovaniu v zakázaných oblastiach centra mesta a ďalších vybraných miest v meste. Ak kolobežku necháte povaľovať sa mimo vyznačenej oblasti, môžete dostať pokutu vo výške 30 eur.

Pokutu tým, ktorý nerešpektujú pravidlá, môže udeliť aj polícia. „Kolobežky s pomocným motorčekom môžu byť odstavené na chodníku alebo cestičke pre chodcov pri zachovaní voľnej šírky aspoň 1,5 m a ak nevytvárajú prekážku cestnej premávky. Výskyt uvedených kolobežiek registrujeme, obdržali sme už aj zopár podnetov, na ktoré sme reagovali uložením úlohy pre hliadky, aby takéto konanie vyhľadávali a sankcionovali,“ uviedla pre Dnes24 Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy. Pokuta od polície sa môže vyšplhať až do výšky 50 eur.

Pozor na chodcov!

Elektronické kolobežky by mali jazdiť predovšetkým po cyklistických trasách. Zákon hovorí, že ak takáto trasa nie je k dispozícii, môžete kolobežka vojsť na cestu pre automobily. Musí sa však držať výhradne pri pravom okraji vozovky alebo pravej krajnici.

Všetky Bolt kolobežky majú rýchlosť limitovanú na 25 km/h. „Všetkých pre vlastnú bezpečnosť prosíme, aby najvyššou rýchlosťou nejazdili, pokiaľ sa necítia sebaisto. Vždy, keď je to možné, používaj cyklocesty,“ uvádza prevádzkovateľ zelených e-kolobežiek na svojom webe.

Ak prechádza kolobežkár cez priechod pre chodcov, musí z kolobežky zostúpiť a tlačiť ju vedľa seba.

Zákon tiež e-kolobežkárom umožňuje jazdiť aj po chodníkoch. Tam však musia byť veľmi opatrní a jazdiť pomaly. Rýchlosť, ktorú dosiahnu, nesmie byť vyššia ako tá, ktorú majú chodci. Ak by došlo k zrážke s chodcom, čo sa neraz stalo v minulosti aj v Bratislave, vinu nesie kolobežkár.

Stalo sa v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM