Alexandra Húsková Správy

Vadil by vám starobinec na Železnej studničke? Podľa mesta je projekt domova dôchodcov nevyhovujúci

Projekt starobinca na Železnej studničke by podľa mesta postavili na úkor zelene. Po štyroch rokoch ping-pongu mesto vydalo nesúhlasné stanovisko k investičnému zámeru. Poslanci Starého Mesta však zaviazali starostu, aby o realizácii výstavby starobinca s primátorom opäť rokoval.

Ilustračný obrázok k článku Vadil by vám starobinec na Železnej studničke? Podľa mesta je projekt domova dôchodcov nevyhovujúci
Zdroj: TASR

Hlavné mesto SR Bratislava pri vydávaní záväzného stanoviska k investičnej činnosti týkajúceho sa výstavby Zariadenia sociálnych služieb na Železnej studničke projekt posúdilo a koncom minulého roka vydalo nesúhlasné stanovisko.

„Viackrát sme už žiadateľa vyzvali doplniť svoju žiadosť tak, aby projekt výraznejšie zohľadňoval aj sociálny aspekt navrhovanej stavby, nielen jej technické riešenie – vedenie mesta je totiž presvedčené, že starší ľudia, ktorí by takéto zariadenie využívali, si zaslúžia skutočne plnohodnotné a dôstojné prostredie na život,“ uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa magistrátu.

Investičný zámer výstavby výstavby zariadenia sociálnych služieb mestskej časti Bratislava-Staré Mesto na ulici K železnej studienke bol poslancami schválený pred štyrmi rokmi na pôde staromestskej samosprávy. Po vypracovaní troch variant bol na schválenie predložený návrh 5-podlažnej budovy.

Problém pre vedenie hlavného mesta predstavuje samotný charakter projektu: sociálne zariadenie pre našich seniorov by malo totižto prinášať pre jeho obyvateľov aj určité oddychové zóny, priestor na sociálne aktivity a ten súčasný projekt, neposkytuje.

„Dôvod nevytvorenia parkovo oddychovej zóny pre klientov je pri umiestnení na ulici K Železnej studienke absurdný argument,“ uviedla Barbora Oráčová, poslankyňa Starého Mesta.

Prečítajte si aj: Bratislava nie je mestom pre seniorov? Vznik nového domova pre dôchodcov je aj po štyroch rokoch od schválenia v nedohľadne

Železná studnička je bonitný priestor

Umiestniť takéto sociálne zariadenie do oblasti Železnej studničky by malo svoje výhody pre obyvateľov samotného zariadenia. Na skutočné zlepšenie sociálnych podmienok pre život seniorov, ktoré by boli odzrkadlené priamo v projekte, mesto odporúča najskôr upraviť projektovú dokumentáciu.

„Ak by došlo k požadovaným úpravám, projekt by sme opätovne posúdili a stanovisko by sme určite prehodnotili. Cieľom opatrení je skutočne poskytnúť obyvateľom, ktorí by toto zariadenie využívali, bezpečný a pokojný domov, ktorí si nepochybne zaslúžia,“ podotkla Ivana Skokanová.

Dôležité je taktiež rešpektovať ochranné pásmo Vydrice.

V súčasnosti navrhované riešenie podľa mesta nevytvára kvalitné zariadenie sociálnych služieb, ktoré by zohľadňovalo súčasné trendy takýchto zariadení.** Projekt podľa mesta presadzuje množstvo spevnených plôch riešených na úkor zelene, navyše bez vytvorenia parkovo-oddychovej zóny pre klientov zariadenia.**

Podľa mesta projekt nerešpektuje výnimočnú kvalitu tohto prírodného mestského prostredia, na ktoré sú všetci Bratislavčania zvyknutí.

Poslanci Starého Mesta uznesením zaviazali Radoslava Števčíka, starostu Starého Mesta, aby vyzval Iva Nesrovnala, primátora Bratislavy na prehodnotenie nesúhlasného stanoviska.

„Starosta Radoslav Števčík má záujem na realizácii výstavby zariadenia pre seniorov,“ informovala Nora Gubková, hovorkyňa MČ Staré Mesto.

„Pri posudzovaní takýchto projektov je dôležité zohľadňovať nielen stanovené regulatívy, ktoré sa týkajú technických riešení, ale rovnako aj ďalšie atribúty sociálnej a občianskej vybavenosti. Od začiatku máme záujem situáciu riešiť, veríme preto, že nájdeme s MČ Staré Mesto riešenie,“ spresnila Ivana Skokanová.

Dodávateľom projektovej dokumentácie je spoločnosť Dopravoprojekt, ktorá po prípadnom ukončení spolupráce požaduje finančné vyrovnanie.

Prečítajte si aj: Zabudnutý majer Jurajov dvor je odsúdený na zánik. Zachrániť by ho mohlo len šesť krokov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM