Alexandra Húsková Samospráva Samospráva

Bratislava nie je mestom pre seniorov? Vznik nového domova pre dôchodcov je aj po štyroch rokoch od schválenia v nedohľadne

Bratislavské Staré Mesto má najvyšší podiel seniorov spomedzi mestských častí. Vznik domova pre staromestských dôchodcov schválili poslanci už pred štyrmi rokmi, magistrát však na konci minulého roka poslal zamietavé stanovisko. Údajne by bol postavený na úkor zelene na Železnej studničke.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava nie je mestom pre seniorov? Vznik nového domova pre dôchodcov je aj po štyroch rokoch od schválenia v nedohľadne
Zdroj: TASR

Poslanci zastupiteľstva bratislavského Starého mesta schválili 14. februára 2012 zámer vybudovania Domovu sociálnych služieb na ulici K Železnej studienke, na pozemku, ktorý Staré mesto spravuje. Informáciu o postupe dostávali poslanci miestneho zastupiteľstva na každom rokovaní.

Takmer štyri roky po schválení zámeru však magistrát vydal nesúhlasné stanovisko. „A to aj napriek tomu, že projekt splnil všetky kladené požiadavky,“ tvrdí Barbora Oráčová, poslankyňa Starého Mesta.

Podľa magistrátu navrhované riešenie nevytvára kvalitné zariadenie sociálnych služieb, ktoré by zohľadňovalo súčasné trendy takýchto zariadení.

„Zariadenie sociálnych služieb (ZSS) svojim umiestnením, hmotovou kompozíciou stavby, architektonickým výrazom, množstvom spevnených hmôt riešených na úkor plôch zelene bez vytvorenia parkovo oddychovej zóny pre klientov zariadenia, nerešpektuje výnimočnú kvalitu tohto mestského a prírodného prostredia pri vstupe do rekreačno – oddychovej zóny Železná studienka,“ uvádza sa v zamietavom stanovisku magistrátu.

„Primátor Nesrovnal dal našim staromestským seniorom facku v podobe absolútne nezmyselného zamietavého vyjadrenia k stavbe Domova sociálnych služieb. Podľa primátora je jedným z dôvodov, prečo so stavbou nesúhlasí, nevytvorenie parkovo oddychovej zóny pre klientov. To je pri umiestnení na ulici K Železnej studienke absurdný argument,“ uviedla poslankyňa Barbora Oráčová.

Zastupiteľstvo Starého mesta v Bratislave na svojom ostatnom zasadnutí vyzvalo starostu Radoslava Števčíka, aby požiadal bratislavského primátora Iva Nesrovnala o prehodnotenie stanoviska.

„Starosta Radoslav Števčík má záujem na realizácii výstavby zariadenia pre seniorov,“ informovala Nora Gubková, hovorkyňa MČ Staré Mesto. V zmysle uznesenia zastupiteľstva starosta Števčík plánuje iniciovať rokovanie s Ivom Nesrovnalom, primátorom Hl. mesta Bratislavy.

Dodávateľom projektovej dokumentácie je spoločnosť Dopravoprojekt, ktorá po prípadnom ukončení spolupráce požaduje finančné vyrovnanie.

Prečítajte si aj: Ceny čipovej karty, bez ktorej bratislavskí dôchodcovia nemôžu cestovať, sa výrazne líšia. Chce na nich niekto zarobiť?

Zariadenia pre seniorov v Starom Meste

Staré Mesto zabezpečuje prostredníctvom Seniorcentra prevádzku zariadenia pre seniorov, zariadení opatrovateľskej služby (ZOS), denného stacionára a terénnu opatrovateľskú službu.

Zariadenie pre seniorov sa nachádza na Podjavorinskej ulici. Poskytuje občanom sociálnu službu s celoročným pobytom, kde má občan zabezpečené ubytovanie, stravovanie, ošetrovateľskú starostlivosť, sociálne poradenstvo, záujmovú činnosť a ďalšie služby.

V ZOS sa poskytuje sociálna služba občanovi, ktorý je odkázaný na pomoc inej fyzickej osoby a má posudok o odkázanosti na uvedenú sociálnu službu. Služby sa poskytujú na dobu určitú, v 3 zariadeniach opatrovateľskej služby, s kapacitou 42 miest. Nachádzajú sa na

Seniorom je k dispozícii aj Denný stacionár na Záhrebskej ulici, ktorý má kapacitu 15 miest a poskytuje starostlivosť len počas dňa.

Prečítajte si aj: Staromestskí poslanci odmietli zverejniť svoj plat na webe samosprávy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM