Alexandra Húsková Rôzne

V Tržnici sa už v lete nebudete potiť pri nákupoch. Spustili tam totiž novú klímu

V bratislavskej Tržnici na Trnavskom mýte spustili novú klimatizáciu. Mobilná jednotka s výkonom 643 kilowatov dokáže v horúcich mesiacoch vychladiť celú budovu Tržnice. Tržnica doplácala na to, že v minulých desaťročiach sa do jej rekonštrukcie a údržby neinvestovalo.

Ilustračný obrázok k článku V Tržnici sa už v lete nebudete potiť pri nákupoch. Spustili tam totiž novú klímu
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

„Vďaka využitiu moderných technológií nová klimatizácia aj pri nižšej spotrebe energie dokáže aj v horúcich mesiacoch vytvoriť príjemnú klímu,“ uviedol Robert Molnár, riaditeľ novomestského EKO-podniku VPS, ktorý Tržnicu spravuje.

Tržnica patrí mestu Bratislava, ktoré ju v roku 1993 zverilo trom mestským častiam: Novému Mestu, Rači a Vajnorom. Podiel na hospodárení sa odvíja podľa kľúča MČ Bratislava – Nové Mesto 71 %, MČ Rača 24 % a MČ Vajnory 5 %. O správu Tržnice sa však výlučne stará Nové Mesto, respektíve jeho EKO-podnik, informoval Ján Borčin z Komunikačného oddelenia MÚ Nové Mesto.

„Treba poďakovať nájomníkom a zákazníkom za toleranciu a pochopenie v predchádzajúcich horúcich dňoch,“ dodal Robert Molnár. .

V Tržnici je osadená vzduchotechnika z roku 1985. Okrem toho, že je energeticky náročná, je aj zastaraná, chladivo, ktoré obsahovala, sa už nesmie používať a v priebehu minulého leta mala niekoľko technických problémov.

  „To je hlavný dôvod, prečo sme v roku 2012 rozhodli, že všetok zisk, ktorý sa získa z prevádzky Tržnice, bude použitý práve na jej rekonštrukciu,“ informoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

V uplynulých štyroch rokoch bol aj vďaka tomu osadený nový výťah. Taktiež sa vymenili staré svietidlá, nahradili nefunkčné inštalácie, elektrické rozvody a boli vykonané ďalšie rekonštrukčné práce. V modernizácii Tržnice sa bude pokračovať – riaditeľ EKO-podniku avizuje, že do rozpočtu na rok 2016 chcú zapracovať rekonštrukciu vzduchotechniky.   Tržnica sa zároveň viac otvorila aj kultúrnym podujatiam. Vlani sa tu uskutočnil festival súčasného umenia a kultúry “Tutti Frutti”, na ktorom sa predstavila viac ako stovka súčasných umelcov zo Slovenska, Čiech a ďalších krajín.

Pred niekoľkými týždňami mala zas úspech medzi návštevníkmi Tržnice spoločenská hra inšpirovaná televíznou show Pevnosť Boyard, ktorú pripravila medzinárodne známa umelkyňa Kateřina Šedá.   Prečítajte si aj : Tržnica sa premení na Pevnosť Bojárt , Tržnica Bojárt: Podarí sa projektu zviditeľniť najznámejšiu tržnicu v meste?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM